Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hoe voorkom je opvattingen die een misvormd beeld van wetenschap geven?

Delen
9 december 2024
Op basis van een grote EU-enquête over hoe er in Europese landen wordt gedacht over wetenschap en technologie, hebben onderzoekers van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit een deelstudie uitgevoerd. Deze studie richtte zich op het voorkomen van opvattingen die een misvormd beeld van wetenschap geven.

Een voorbeeld van zo'n opvatting is dat ''virussen worden vervaardigd in overheidslaboratoria om onze vrijheid te beperken''. De Europese Unie voert de enquête om de tien jaar uit. Het vernieuwende aspect van de IVM-studie is dat het de opvattingen onderzoekt als een mix van twee verwante vormen van ongerechtvaardigde overtuigingen: samenzweringsideeën en anti-wetenschappelijke houdingen. 

Vorming door culturele waarden 
De studie onderzoekt ook hoe culturele waarden zoals persoonlijke autonomie, morele gelijkheid en toewijding aan het welzijn van anderen de democratische welvaartsstaten in West-Europa hebben gevormd. Deze waarden staan haaks op het misvormde beeld dat soms wordt geschetst. Het onderzoek door gastonderzoekers Joop de Boer en Harry Aiking, gebaseerd op 37.079 enquêtes uit 2021 onder inwoners van 38 Europese landen (inclusief Nederland), is recent gepubliceerd in Public Understanding of Science
 
Acceptatie of afwijzing van misvormd beeld 
De IVM-studie toont aan dat individuele en culturele factoren bepalen of mensen een misvormd beeld accepteren of afwijzen. Dit hangt deels samen met wetenschap, zoals algemene kennis, mediagebruik, indrukken van wetenschappers en houdingen tegenover wetenschappelijke producten, zoals vaccins. Ook spelen algemenere individuele factoren mee, zoals politieke (on)tevredenheid. Daarnaast wijzen inwoners van West-Europese democratische welvaartsstaten het misvormde beeld vaker af dan inwoners van andere Europese landen. 
 
Belangrijke rol COVID-pandemie 
Hoewel de enquête niet specifiek de impact van de COVID-pandemie onderzocht, blijkt deze een belangrijke rol te spelen. In democratische welvaartsstaten, zoals Nederland, is het verband tussen houding ten opzichte van vaccins en reacties op het misvormde beeld veel sterker. Mensen met positieve verwachtingen van de effecten van vaccins wijzen het misvormde beeld vaker af, mogelijk door hun recente vaccinatie-ervaringen en de culturele waarden van hun land. Toch steunt ongeveer 10% in Nederland het misvormde beeld, vooral mensen die negatieve effecten verwachten van vaccins en politiek ontevreden zijn. 

Sterke verbinding West-Europa en wetenschap 
Vanuit breder perspectief benadrukt de studie dat de ontwikkeling van de democratische welvaartsstaten in West-Europa sterk verbonden zijn, en zal zijn, met wetenschap. Dit komt niet alleen door meer kennis, maar ook door culturele waarden die een autonome, op gelijkheid gerichte en aan het algemeen belang toegewijde wetenschap mogelijk maken. Het voortbestaan van het misvormde beeld van wetenschap laat zien hoe kwetsbaar deze waarden zijn. Omdat wetenschap cruciaal is voor maatschappelijke verandering, zien de onderzoekers dit een sterk argument tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs. 

Noot: Joop de Boer en Harry Aiking zijn gepensioneerd, maar ze blijven als gastonderzoeker verbonden aan het Instituut voor Milieuvraagstukken. 

Vragen of suggesties voor content?

Mail onze redactie!

redactie@vu.nl

Volg de VU Instagram Broadcast Channel

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam