In de hoofdwerkplaats van het KIT is een volledig tritium-compatibele optische resonator vervaardigd en in het Tritiumlaboratorium Karlsruhe (TLK) is een tritiumdoseersysteem op basis van een temperatuurgecontroleerde getter gebouwd en gekarakteriseerd. Tenslotte werd de assemblage geïntegreerd in de laserspectroscopie-infrastructuur van het LaserLAB Amsterdam.
Daar werden promovendi Frank Cozijn en Meissa Diouf van de VU Amsterdam vergezeld door KIT-collega Valentin Hermann van het TLK voor het opzetten van de apparatuur en het uitvoeren van de metingen. Ondanks experimentele uitdagingen die werden opgelegd door de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn voor het gebruik van tritium, konden voor het eerst met succes spectra van hoge kwaliteit worden vastgelegd.
De wetenschappers bereikten een spectroscopische nauwkeurigheid van 10 cijfers, waarbij ze gebruik maakten van de frequentiekamlaser- en atoomklokfaciliteiten van LaserLaB. Dit komt overeen met een nauwkeurigheid die drie ordes van grootte beter is dan eerdere metingen in getritieerde waterstofmoleculen. Het overtreft de nauwkeurigheid van de overeenkomstige theoretische voorspellingen van dit moment. Dit opent de weg voor het benchmarken van de kwantumelektrodynamica in gebonden toestanden van waterstofmoleculen.
Het bijbehorende artikel werd gepubliceerd in de Physical Review Letters.
De groepen met Wim Ubachs (Vrije Universiteit Amsterdam, Departement Natuur- en Sterrenkunde) en Magnus Schlösser (KIT, IAP, Tritiumlaboratorium Karlsruhe) werken sinds 2017 succesvol samen op het gebied van tritiumprecisiespectroscopie met een totaal van zes publicaties. Het werk werd mede mogelijk gemaakt door het Access Programma van Laserlab-Europe.