Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Het evolutionaire lachspier-tikkeltje: Studie onthult unieke aard kietelgelach

Delen
20 november 2024
Lachen, een universele menselijke expressie, kent vele vormen - een giechel, een grinnik of een uitbundige schaterlach - maar niet alle lachen zijn hetzelfde. Onderzoek onder leiding van sociaal psycholoog Roza Kamiloglu onthult dat lachen veroorzaakt door kietelen zich onderscheidt van andere vormen van lachen, zowel akoestisch als qua waarneming.

De studie, gepubliceerd in Royal Society’s Biology Letters, combineert machine learning en luisterexperimenten om de unieke kenmerken en evolutionaire wortels van kietelgelach te onthullen.

Roza Kamiloglu onderzocht met haar collega’s YouTube naar video's met authentieke, spontane lachmomenten en stelden een dataset samen van 887 lachgeluiden uit echte situaties. Deze video's werden zorgvuldig geselecteerd om ervoor te zorgen dat ze helder, ongeforceerd lachen toonden en werden gecategoriseerd in vier verschillende contexten: kietelen, humoristische stimuli (zoals comedy sketches of grappige films), het waarnemen van iemands ongeluk en verbale grappen. Elk fragment moest aan strikte criteria voldoen om ervoor te zorgen dat het lachen echt was, de context ondubbelzinnig was en dat het lachen door één persoon werd geproduceerd.

De onderzoekers gebruikten machine learning-technieken om systematische akoestische verschillen tussen de lachtypen te identificeren. Het systeem classificeerde lachen veroorzaakt door kietelen met een nauwkeurigheid van 62,5%, terwijl de classificatie van andere soorten lachen slechts iets boven toeval scoorde. Luisterexperimenten bevestigden deze bevindingen: in een studie werd deelnemers gevraagd te bepalen of lachgeluiden voortkwamen uit kietelen of andere contexten, en zij behaalden significant betere resultaten dan op basis van toeval te verwachten was. In een andere studie beoordeelden deelnemers lachfragmenten op perceptuele dimensies zoals opwinding, positiviteit en vocale controle, waarbij kietelgelach consequent als meer opwindend en minder gecontroleerd werd ervaren dan andere vormen van lachen.

Kamiloglu licht toe: “Dit type lachen ontstond waarschijnlijk meer dan tien miljoen jaar geleden en is geworteld in de sociale speelgedragingen van onze gemeenschappelijke voorouders met primaten. Net zoals chimpansees die giechelen tijdens speelse worstelpartijen, of honden die opgewonden hijgen tijdens een achtervolgingsspel, is dit lachen een spontane uiting van vreugde, diep verankerd in onze biologie." De unieke akoestische kenmerken weerspiegelen een automatische, minder gecontroleerde reactie, die het onderscheidt van lachen dat wordt opgewekt door cognitief complexere stimuli.

De bevindingen laten zien hoe kietelgelach, een diepgewortelde biologische reactie, ons een fascinerende kijk biedt op de evolutionaire oorsprong van menselijke vocale expressies. Zelfs mensen die nog nooit een lach hebben gehoord, zoals zij die doof geboren zijn, vertonen opmerkelijk vergelijkbare lachpatronen, wat de aangeboren aard van deze respons onderstreept. Door de unieke rol van kietelgelach in speelse interacties te benadrukken, onderstreept de studie het blijvende belang van lachen in sociale verbindingen door de tijd en tussen soorten heen.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam