Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Grondwater blijkt actievere rol te spelen voor wereldwijde watercyclus

Delen
8 augustus 2024
Rivierafvoer is een belangrijke waterbron voor mens en ecosysteem, veroorzaakt natuurrampen en vormt het natuurlijk landschap. De samenstelling van rivierafvoer kan extreem variëren tussen rivieren en heeft belangrijke implicaties voor water kwaliteit en kwantiteit. Aardwetenschapper Wouter Berghuijs toonde met een onderzoeksteam aan dat meer dan de helft van de rivierafvoer wereldwijd zijn oorsprong vindt in grondwater. Dit benadrukt de sterke en dynamische koppeling die tussen grond- en oppervlakte water bestaat.

Actieve rol
De samenstelling van rivierafvoer varieert extreem tussen rivieren wereldwijd. Rivierafvoer kan bijvoorbeeld voornamelijk bestaan uit recente regenval, maar ook uit water dat zich al vele jaren in het grondwater bevond. Uit onderzoek, gepubliceerd in Nature Geoscience, blijkt dat grondwater een veel actievere rol voor rivieren heeft dan uit eerdere schattingen leek. ‘’We hebben met het onderzoeksteam wereldwijd in kaart gebracht wat de rol van grondwater voor rivierafvoer is, en welke implicaties dit geeft. Zo zouden de globale computermodellen die gebruikt worden om water cycli te beschrijven herzien moeten worden’’, legt Berghuijs uit.

Gekoppelde systemen
Dergelijke modellen, die bijvoorbeeld gebruikt worden in klimaatrapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), hebben vaak een losgekoppeld grondwater en rivierwater systeem, maar deze zullen expliciet gekoppeld moeten worden. Ook benadrukt het onderzoek hoe grondwater en oppervlaktewater eigenlijk eenzelfde wereld zijn. Vaak beschouwd waterbeheer (wetgeving) deze als aparte entiteiten, maar dit blijkt een achterhaalde visie.

Invloed grondwater
Gebruik van grondwater kan direct sterke invloeden hebben op rivierafvoer. In stroomgebieden waar grondwater wordt gewonnen leidt dit bijvoorbeeld soms tot te lage afvoeren van rivieren om hun zoetwaterecosysteem gezond te houden. Op kleiner niveau kan regionaal grondwaterbeleid duidelijke effecten hebben op de kwaliteit en kwantiteit van rivierafvoer. Deze verbindingen moeten worden erkend in het gezamenlijk coördineren van het grondwater- en oppervlaktewaterbeleid. Anders wordt er zowel in de wetenschap, als in het beheer van water, vastgehouden aan verouderd beleid en essentiële koppelingen tussen deze twee werelden belangrijke veranderingen en uitdagingen met zich mee brengen.

Grondwateronderzoeken
Het onderzoek, uitgevoerd door een internationaal onderzoeksteam en geleid door een onderzoeker vanuit het Max-Planck-Instituut voor Biogeochemie in Jena, bouwt op eerder grondwater onderzoek van VU-aardwetenschapper Wouter Berghuijs. Als hydroloog, werkt Berghuijs aan aspecten als de koppeling van grondwater met klimaatverandering en overstromingen. De koppeling tussen grondwater en oppervlaktewater zijn de focus van twee nieuwe projecten. Eén ondersteund door een Starter Grant van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en via het RESHAPE-project gefinancierd door NWO-KIC.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam