Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Geluk, ongeluk en toeval horen bij elkaar

17 juni 2024
“Er is geen plaats meer voor toeval en ongeluk in de wereld van sociale media, 'influencers', gelukswetenschappen, sommige religies en andere voorstanders van geluk. Zo'n ontkenning van ongeluk en toeval als onderdeel van geluk kan leiden tot frustratie en zelfs ziekte,” stelt filosoof Anné Hendrik Verhoef. Hij pleit daarom voor een andere kijk op geluk.

Alomvattend


Tegenover de huidige tendens om te streven naar het vergroten van iemands geluk, pleit Verhoef voor het relateren van geluk, ongeluk en toeval. Daarbij is volgens Verhoef “Een helder en alomvattend filosofisch begrip van geluk van vitaal belang in relatie tot de verschillende academische gebieden, denkrichtingen, trends en disciplines over geluk.”

Verhoef wendde zich hiervoor tot het werk van de Franse filosoof Paul Ricoeur (1913-2005). Hij analyseerde twee essays over geluk Le Bonheur Hors Lieu (Geluk is buiten de Grenzen) en L'optatif du bonheur (De Optatieve Stemming van Geluk).
 

Uniek concept van geluk.


Verhoef: “Ricoeurs dialectische denken begrijpt geluk als iets, waar we naar moeten streven en tegelijkertijd als iets wat we eenvoudigweg ontvangen zonder enige inspanning, alleen door toeval. Zijn holistische en geïntegreerde begrip van geluk staat in schril contrast met de vereenvoudigde opvatting ervan in de hedendaagse cultuur. Een uniek concept dat ons kan helpen om de problemen van de overheersende opvattingen over geluk, zoals bepleit door kapitalisme, consumentisme, sociale media, technologie, gelukswetenschappen en religie, onder ogen te zien.”

Meer informatie

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092