In zijn onderzoek keek Tabasi ook naar praktische aspecten om deze exoskeletten meer geaccepteerd te maken voor dagelijks gebruik op de werkplek. Het leveren van op maat gemaakte ondersteuning op een praktische manier die in de werkomgeving past, is haalbaar.
Tabasi onderzocht musculoskeletale aandoeningen, met name lage rugpijn (LBP), die veel voorkomt bij fysiek veeleisende functies, met de nadruk op hoe actieve rugondersteunende exoskeletten spinale belastingen kunnen verminderen, een belangrijke bijdrage aan LBP. "De onderzoeksvraag was gericht op het verbeteren van exoskelet-besturingssystemen om lage rugbelasting tijdens tiloperaties te minimaliseren", zegt Tabasi. "Gemotiveerd door de diepgaande impact van LBP op werknemers en de economische implicaties was het doel om exoskelettechnologie te verfijnen voor verbeterde preventie van musculoskeletale aandoeningen op de werkplek."
Het onderzoek introduceerde een innovatief besturingsmodel en onderzocht verschillende praktische aspecten, zoals modelkalibratie en de invloed van spiervermoeidheid, om exoskeletten te ontwikkelen die niet alleen effectief zijn bij het verminderen van spinale belasting, maar ook gebruikersvriendelijk en aanpasbaar aan diverse werkomgevingen.
Arbeidsintensieve rollen
Het onderzoek van Tabasi naar exoskeletten heeft significante implicaties voor personen in arbeidsintensieve rollen, zoals magazijn- en bouwvakkers. "Deze apparaten bieden een veelbelovende oplossing om het risico op rugletsel te verminderen, wat bijdraagt aan veiligere werkomgevingen en mogelijk de afwezigheid door letsel vermindert. In magazijnen bijvoorbeeld zouden exoskeletten medewerkers kunnen ondersteunen bij het veilig tillen van zware objecten. Deze vooruitgang kan binnen enkele jaren wijdverbreid worden in verschillende sectoren, in lijn met de dringende behoefte aan verbeterde arbeidsveiligheidsmaatregelen", zegt Tabasi.