Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

EU-subsidie van Biodiversa+ voor Biodiversity-2-Drugs

Delen
25 november 2024
NWO financiert met Biodiversa+ tien onderzoeken, waarvan vier van de Vrije Universiteit Amsterdam, naar op natuur gebaseerde oplossingen voor biodiversiteit, menselijk welzijn en transformatieve verandering.

De scheikundigen en experts farmaceutische wetenschappen Jeroen Kool, Rob Leurs en Henry Vischer van  het Amsterdam Institute of Molecular and Life Sciences (AIMMS) werken samen binnen het Biodiversity2Drugs-consortium aan het project “Nature-based solutions for biodiversity, human well-being and transformative change”.

Biodiversity2Drugs-project
Biodiversity2Drugs is een grote internationale samenwerking (gecoördineerd door scheikundige en moleculair bioloog Christian Gruber van het Instituut voor Farmacologie aan de Medische Universiteit van Wenen) gericht op het ontdekken van bioactieve peptiden uit diverse natuurlijke bronnen—zoals gifslangen, insecten, spinnen, mariene organismen en planten—voor biochemische studies en therapeutische toepassingen. Door gebruik te maken van evolutie/ecologie-gestuurde monsterverzameling, innovatieve bio-informatica (inclusief AI/Machine Learning-tools), milieuvriendelijke chemie en high-throughput screening, proberen de onderzoekers natuurgebaseerde geneesmiddelen te ontwikkelen die zowel effectief als duurzaam zijn, met toepassingen in de behandeling van belangrijke gezondheidsproblemen zoals chronische pijn, auto-immuunziekten en andere aandoeningen.

Duurzame geneesmiddelontdekking en -ontwikkeling
De sociale impact van Biodiversity2Drugs ligt in het bevorderen van duurzame geneesmiddelontdekking en -ontwikkeling uit natuurlijke bronnen. Het project benadrukt het farmacologische potentieel van deze peptiden, met het oog op milieubescherming en biodiversiteit, en deelt de impact van hun onderzoeksresultaten met het publiek, beleidsmakers en stakeholders in de industrie.

Interdisciplinaire samenwerking
Door samen te werken met partners uit achttien landen ontstaat een diverse expertisepool met biologen, ecologen, bio-informatici, structurele biologen, scheikundigen en farmacologen. Deze internationale aanpak maximaliseert middelen en innovatie, terwijl biodiversiteit wordt gerespecteerd door op een verantwoordelijke manier monsters af te nemen. Op basis van eerdere samenwerkingen zorgt het project ervoor dat kennis en methoden wereldwijd worden gedeeld om biodiversiteitsverlies en gezondheidsuitdagingen effectiever aan te pakken.

Excellent biodiversiteitsonderzoek

Biodiversity2Drugs is een consortium binnen het Biodiversa+ European Biodiversity Partnership, dat excellent biodiversiteitsonderzoek ondersteunt met impact op beleid en samenleving. Het consortium is gezamenlijk ontwikkeld door BiodivERsA en de Europese Commissie als onderdeel van de EU-Biodiversiteitsstrategie 2030 en draagt bij aan de ambitie dat “tegen 2030 de natuur in Europa weer op weg is naar herstel, en dat tegen 2050 mensen in harmonie met de natuur leven”.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam