Dierck Hillmann werkt aan het maken van supergedetailleerde afbeeldingen van het netvlies, het deel achterin het oog dat helpt bij het zien. Normaal gesproken wordt licht gebruikt dat door de pupil gaat om die beelden te maken, maar dat beperkt hoe scherp ze kunnen worden (de zogenoemde diffractie bij de pupil beperkt de resolutie)—een beetje alsof je een foto probeert te maken door een klein sleutelgat. Hillmann maakt gebruik van nabij-infrarood licht voor dit doel. Hillmann legt uit: “Het draait allemaal om de hoeken waarmee licht het netvlies achter in het oog kan bereiken en de hoeken van het gereflecteerde licht die gedetecteerd kunnen worden. Deze factoren bepalen de resolutie, of met andere woorden, de kleinste details die onze beeldvormingstechniek kan onthullen.”
Het 'sleutelgatprobleem'
Wat Hillmann wil doen, is infrarood licht gebruiken en het door verschillende delen van het oog laten schijnen, zoals het witte deel (de sclera) of zelfs door de schedel. Op deze manier kan hij het 'sleutelgatprobleem' vermijden en veel scherpere beelden krijgen. Hiermee zou hij misschien individuele cellen in het oog beter kunnen zien en zelfs visualiseren hoe ze werken. Hillmann stelt: “We zullen afstappen van de traditionele aanpak van verlichting via de pupil. In plaats daarvan zullen we het netvlies verlichten via de sclera of de schedel om de resolutiegrens die door de pupil wordt opgelegd te doorbreken. We blijven het verstrooide licht via de pupil detecteren. Hierdoor kunnen we kleinere details in het oog zien. Hiervoor hebben we geavanceerde beeldvormings- en rekentechnieken nodig om de informatie die verloren gaat door verstrooiing in het weefsel tijdens de verlichting te reconstrueren.”
Oogproblemen eerder opsporen
In de toekomst zouden de resultaten van dit project kunnen leiden tot het veel eerder opsporen van oog- of hersenproblemen, wat kan helpen bij behandelingen of zelfs nieuwe manieren kan opleveren om ziektes te diagnosticeren.
Consolidator Grant
De ERC gebruikt de Consolidator Grant om uitmuntende hoofdonderzoekers voor een periode van vijf jaar te ondersteunen in het carrièrestadium waarin zij mogelijk nog bezig zijn hun eigen onafhankelijke onderzoeksteam of programma op te zetten. Hillmann ontvangt twee miljoen euro voor zijn project.
Lees hier het persbericht van ERC