Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ERC Advanced Grant voor Johannes de Boer

11 april 2024
Natuurkundige Johannes F. de Boer, hoogleraar Biofotonica aan de Vrije Universiteit Amsterdam, afdeling Natuur en Sterrenkunde, ontvangt een Advanced Grant van de European Research Council (ERC). In dit vijf jaar durende onderzoeksprogramma ‘Immuno-OCT’ zal hij een nieuwe optische endoscopische afbeeldingstechniek ontwikkelen om met een 10 tot 100 maal hogere resolutie dan nu mogelijk is, kanker in het menselijk lichaam op te sporen. De grote uitdaging is het ontwikkelen van hele kleine gemotoriseerde katheters die diep in het lichaam met licht zowel de structuur als de moleculaire samenstelling van weefsel kunnen bepalen.

Voordelen optische technieken
Veel gebruikte technieken in het ziekenhuis om afbeeldingen van het lichaam te maken voor het opsporen van ziektes zijn PET en CT. Deze technieken kunnen het hele lichaam in beeld brengen, maar hebben maar een beperkte resolutie: in een vroeg stadium zijn tumoren nog te klein om zichtbaar te maken met PET en CT. Optische technieken hebben een veel hogere resolutie en kunnen tumoren in een veel vroeger stadium wél zichtbaar maken. Omdat licht niet diep doordringt in weefsel, worden kleine gemotoriseerde katheters ontwikkeld voor de slokdarm en de longen om het lichaam van binnenuit in beeld te brengen. Tegelijkertijd worden antilichamen ingespoten met een fluorescent ‘vlaggetje’. Deze antilichamen binden aan signaaleiwitten of aan oppervlaktereceptoren van cellen en het vlaggetje licht op als er met een laser op wordt geschenen.

Oplichtende vlaggetjes
Nu kan via de kleine katheter de structuur van het weefsel in beeld gebracht worden met Optical Coherence Tomografie (OCT), en door tegelijkertijd met een laser het weefsel te beschijnen, lichten de antilichamen met een vlaggetje op. Het bijzondere aan de optische techniek is dat meerdere antilichamen met vlaggetjes van een verschillende kleur gebruikt kunnen worden. Hiermee kan in detail in drie dimensies de interactie van verschillende cel oppervlaktereceptoren en signaaleiwitten in beeld gebracht worden. Met PET is dit niet mogelijk, en bovendien heeft PET als nadeel dat er met een radioactief vlaggetje gewerkt wordt.

De Boer verwacht deze nieuwe techniek niet alleen voor vroegere detectie en diagnose van ziektes van groot belang kan zijn, maar dat ook het onderzoek naar nieuwe medicijnen versneld kan worden, omdat op microscopisch niveau gezien kan worden of nieuwe medicijnen wel op de juiste plaats in het menselijk lichaam terecht komen. Hij werkt hiervoor samen met longartsen van Amsterdam UMC en gastro-enterologen aan het UMCG Groningen.

Bio
Johannes de Boer is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoofd van de afdeling Natuur en Sterrenkunde, en in deeltijd verbonden aan ARCNL. Zijn onderzoeksveld is de ontwikkeling van nieuwe optische afbeeldingstechnieken voor de geneeskunde. Daarnaast worden deze technieken ook gebruikt voor de chipmachines van ASML. Het is extra bijzonder dat de VU maar liefst vijf ERC AvG binnen heeft gehaald en daarvan ook nog eens twee voor de afdeling Natuur en Sterrenkunde.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam