Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Er wordt gedanst en gediscussieerd op het drukbezochte Déjà VU Festival

18 juni 2024
Muziek werkt in op de hersenen, chips eten is lekkerder als het kraakt en aardwetenschappers zijn de beste dj’s. Ook op het jaarlijkse zomerfestival werd de veelzijdigheid van de VU-gemeenschap duidelijk.

Tekst: Shirley Haasnoot | Foto's: Peter Valckx, Daisy Komen & Judith van de Vecht

Zo’n 1800 bezoekers krijgen op donderdag 13 juni een polsbandje bij de ingang van het Déjà VU Festival, aan de achterkant van het NU-gebouw. De tropische sfeer van vorig jaar ontbreekt maar voor het eerst in dagen schijnt de zon en ook verder heeft de VU-campus alles wat een festival geslaagd maakt: luide muziek, kleurige slingers, recyclebare ballonnen, kraampjes en de geur van nat gras.

Richting de muziekpodia, dwars over het festivalterrein, loopt de brede VUvereniging Avenue. Op grote kartonnen zuilen worden verschillende projecten van de VUvereniging uitgelicht, zoals ‘Omgaan met de laatste levensfase’ en ‘De kracht van geweldloze protestbewegingen’. Maar met de naderende dood lijken de langslopende festivalgangers, meer dan de helft studenten, op deze avond helemaal niet bezig te zijn.

Ook de leden van de VUvereniging op het Alumniplein zien er zorgeloos uit. Hier zien oude vrienden elkaar terug en wordt de wijn geschonken in enorme recyclebare bekers. Koen van Dijk, lid van de ledenraad, zegt ‘heel erg fan’ te zijn van het Déjà VU Festival. Als student rechten en bestuurskunde was hij in 2019 initiatiefnemer van het eerste festival. Het pas aangetreden bestuurslid Carmen Cabo vertelt over het optreden van hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder. Met het VU-Orkest liet hij Cabo ervaren hoe de muziek van Grieg op haar hersenen inwerkte. ‘Het orkest, het verhaal, het was indrukwekkend.’

‘Gisteren bood Pieter Omtzigt me het ministerschap van Binnenlandse Zaken aan’

Alumnus Arie van der Veen (op zijn badge staat ‘Arie’) komt even aangewaaid en stort zich op de toastjes. Als rechtenstudent in de jaren tachtig was hij hoofdredacteur van juridisch faculteitsblad Status Quo, dat in 1992 ter ziele ging. Vanavond wordt een speciaal gemaakt jubileumnummer aangeboden aan decaan Rechtsgeleerdheid en oud-redacteur Frank van Ommeren. ‘Gisteren bood Pieter Omtzigt me het ministerschap van Binnenlandse Zaken aan’, vertelt Arie terloops. Maar vanwege de samenwerking met de PVV zag het voormalig CDA-lid die functie niet zitten. Hij voorspelt: ‘Dit komende kabinet gaat ten onder aan kortstondig ongeneugt.’

Op de wetenschapsmarkt bij de ingang nodigt Mila Eijskoot, derdejaars student Engelse taal en cultuur, de bezoekers van haar kraampje uit om de tentoonstelling ‘Let’s work’ in de VU Art Science Gallery te bezoeken. Bij de ondernemers van de VU Start Hub, even verderop, staat alumnus Tobi Makinde, die vorig jaar zijn master of Human Movement Sciences afrondde. Hij laat de mechanische handschoen zien van zijn startup Mad Glove. Het van stof gemaakte testmodel is bedoeld om de handfunctie van mensen met spasticiteit of andere spierproblemen te verbeteren. ‘Een van onze gebruikers kan zelfs weer gitaar spelen.’

Bijna even druk is het op het veldje waar de leden van de VU-gemeenschap aan het hoelahoepen zijn

Rond 19.00 wiegen festivalgangers mee met een kuise uitvoering van ‘I am sexy and I know it’ van de bekende coverband The Tour op het hoofdpodium. Bijna even druk is het op het veldje verderop, waar jonge en oude leden van de VU-gemeenschap vrolijk aan het hoelahoepen zijn.

In de verste uithoek van het festivalterrein staat het kraampje van het VU-koor, met postertjes van Verdi’s Messa da Requiem. Praten is hier bijna niet mogelijk door de luide muziek vanaf het Uilenkatten podium. Toch is Vincent Schriever in een opperbest humeur. ‘Extreem leuk’ vindt hij het VU-koor. ‘Want als je graag zingt zijn er weinig koren met zoveel jonge leden’. Schriever deed tijdens de coronaperiode een master Aardwetenschappen. Toen de repetities van het VU-koor in september 2021 weer begonnen, sloot hij zich direct aan bij de bassen. ‘Ik heb erg veel mensen leren kennen, ook mijn vriendin Charlotte, met wie ik volgende week ga samenwonen.’

‘Is dit de silent disco?’ vragen groepjes festivalgangers hoopvol

Bij de Science Tent is een oplossing gevonden voor de alles overstemmende muziek: de aanwezigen dragen draadloze koptelefoons. ‘Is dit de silent disco?’ vragen groepjes festivalgangers hoopvol.

Het is echter geen muziek die door de apparatuur klinkt, maar de stem van hoogleraar Voeding en gezondheid Jaap Seidell. ‘Geluid heeft invloed op je food choices’, vertelt hij, en chips eten is het lekkerst als het kraakt. Al snel gaat hij met collega Coosje Dijkstra over op het belang van een plantaardig dieet voor het voortbestaan van de wereld. ‘Er zijn drastische maatregelen nodig. En van onze nieuwe regering kunnen we niets verwachten.’

‘Balkenende heeft een heel groot VU-hart’

Het lezingenprogramma eindig optimistisch, met een optreden van VU-alumnus rechten en geschiedenis Jan Peter Balkenende. Samen met VU-hoogleraar filosofie Govert Buijs praat hij over hun gezamenlijke boek Capitalism Reconnected. ‘Balkenende heeft een heel groot VU-hart’, zegt Margrethe Jonkman, voorzitter van het College van Bestuur, die op de eerste rij zit.

De oud-premier praat supersnel en ontpopt zich als pleitbezorger van een sterk en verenigd Europa. Het was ‘heerlijk’ om het boek met een filosoof te schrijven, vertelt hij. ‘Misschien is het wezen van de universiteit wel dat je verschillende disciplines met elkaar in contact brengt’.

‘Ik moet om tien voor elf stoppen maar als jullie willen ga ik door!’

Buiten dansen zo’n honderd mensen op de muziek van DJ Stoffer & Blic, de artiestennaam van VU-alumnus Aardwetenschappen Yusuf Erol. ‘Ik moet om tien voor elf stoppen maar als jullie willen ga ik door!’, roept Erol, terwijl op grote schermen een heleboel wasberen verschijnen. Het zijn rebelse woorden maar om 23.00 is het festival echt afgelopen en staat de schoonmaakploeg klaar. De laatste aanwezigen vertrekken met Erol naar een afterparty, want de nacht is nog maar net begonnen.

Foto's Déjà VU Festival

Foto's Déjà VU Festival

13 juni 2024

Bekijk hier de festivalfoto's!

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam