Vinkers ziet kunstmatige intelligentie (AI) als een belangrijk instrument om de kwaliteit en effectiviteit van de forensische psychiatrie te verbeteren, mits dit veilig wordt toegepast in combinatie met menselijke expertise.
Wetenschap als fundament
Vinkers benadrukt het belang van wetenschappelijke onderbouwing in de forensische zorg. Voldoende bewijs voor de effectiviteit van behandelingen en het effect op het terugdringen van recidive ontbreekt nu nog. ‘We moeten kritisch kijken naar wat écht werkt en dat vervolgens structureel toepassen,’ betoogt hij. Met verantwoord gebruik van AI kunnen we een belangrijke stap zetten naar een meer wetenschappelijk onderbouwde praktijk,’ zegt Vinkers.
Aandacht voor het Caribische deel van het Koninkrijk
Naast de situatie in Nederland richt Vinkers zijn blik op het Caribische deel van het Koninkrijk, waar het door een gebrek aan forensische zorg niet goed mogelijk is om een Tbs- of PIJ-maatregel uit te voeren. Hij pleit voor een stevige investering in de lokale forensische zorg en de oprichting van een Caribische tak van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) . ‘Forensische psychiatrie is een essentieel onderdeel van een rechtvaardige samenleving, en dat geldt ook voor de Antillen,’ aldus Vinkers.
Met zijn oratie roept Vinkers wetenschappers, zorgprofessionals en beleidsmakers op om samen verantwoordelijkheid te nemen. Alleen door samenwerking en innovatie kan de forensische psychiatrie een blijvende impact maken op de samenleving.
De inaugurele rede vindt plaats op 19 december aan de Vrije Universiteit Amsterdam.