Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Dramaturgy for Devices: interactie tussen mens en robot onder de loep

Delen
7 oktober 2024
Robots zijn steeds nadrukkelijker onderdeel van ons dagelijks leven. Ze helpen bij het geven van medische zorg en ondersteunen bij onderwijs en op de werkplek. Ze zijn steeds beter in staat om simpele taken uit te voeren en boodschappen over te brengen, maar ze missen ook veel vaardigheden die nodig zijn voor interactie en communicatie.

In onderzoeksproject Dramaturgy for Devices werken onderzoekers en kunstenaars op het gebied van robotica en theater samen aan de ontwikkeling van het gedrag en communicatieve vaardigheden van robots. 

“Het is geweldig dat we in dit project langdurig kunnen samenwerken met partners uit het theaterveld. Zij beschikken over een schat aan kennis en vaardigheden waarmee interacties tussen mensen en robots niet alleen beter en effectiever kunnen worden gemaakt, maar ook fantasierijker, leuker, interessanter en uitdagender. Bovendien is theater een fantastisch middel om imaginaire toekomsten met robots te verkennen en te bevragen,” vertelt hoogleraar en projectleider Maaike Bleeker (Universiteit Utrecht). Vanuit de VU zijn AI-onderzoekers Anita Vrins, Koen Hindriks, en Mike Ligthart betrokken.

Samenwerking tussen wetenschappers en theater- en dansmakers
Dramaturgy for Devices is het eerste project dat op deze schaal de werelden van theater en dans bij robotica brengt om de interactie tussen mensen en robots te verfijnen. Theater- en dansmakers werken mee aan de ontwikkeling van socialere robots in dit onderzoeksproject dat vakgebieden overstijgt. Het project laat zien hoe de podiumkunsten kunnen bijdragen aan innovatieve ontwerptools en -methoden en wat de waarde is van de theaterpraktijk voor technologische innovatie. Andersom verkent het project mogelijkheden voor robotica in het theater.

Deze maand start het onderzoek van vier promovendi van de Universiteit Utrecht, TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Twente. 

Research-in-progress
De komende vier jaar kan het publiek experimenten van het onderzoek van Dramaturgy for Devices live bijwonen. Om te beginnen presenteert theatergezelschap Ulrike Quade Company in samenwerking met tech-incubator Yes!Delft op 11 en 12 oktober hun research-in-progress. Zij doen dat in Spot x Kafka: een theatrale verkenning van mens en technologie, van de kracht van de SPOT robot (Boston Dynamics) in een theatrale context.

Samen met Bram Ellens verzorgen de onderzoekers de opening van het AI-event Beyond Technology van de Universiteit Utrecht op 26 november. Ellens laat daar scènes zien uit zijn voorstelling Robot van de Rommelmarkt, die 3 januari 2025 in het Concertgebouw in première gaat. 

Tijdens het Innovation:Lab event Ctrl+Alt+Play 2024 kan het publiek de interactie met servicerobot Rober aangaan.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam