Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Discussie over financiën in de formatie

9 mei 2024
De afgelopen maand zijn medewerkers van het Zijlstra Center actief geweest in de discussie over financiën in de formatie.

Volgens Raymond Gradus op 3 mei jl. in de Volkskrant hebben formerende partijen óók een ingewikkelde financiële puzzel op te lossen. Gradus wijst erop dat volgens de Raad van State de begrotingsopgave voor volgend kabinet 22 á 23 miljard euro bedraagt. Dit is vijf miljard meer dan de Studiegroep Begrotingsruimte eind vorig jaar. En dit is allemaal nog zonder de geldverslindende plannen die formerende partijen aan het smeden zijn. Als mondzorg voortaan uit het basispakket betaald wordt kost dit 2 miljard euro. Overigens wijst Gradus erop dat de arbeidsmarkt juist om bezuinigen vraagt. Op dit moment kent een op de drie tandartspraktijken, vooral in kleinere gemeenten en steden, een patiëntenstop. Op 6 mei ging hij samen met Jasper Lukkezen van economenblad ESB in discussie hierover bij BNR radio. Dit fragment is hier terug te luisteren. 

Tjerk Budding en Raymond Gradus schreven een artikel “Gemeenten waarschuwen – met miljarden op de bank – voor tekorten”, dat op 10 april is verschenen in het Financieele Dagblad. In een uitgebreide vorm is dit artikel “Wend ravijnjaar af door inzet reserves gemeenten” ook beschikbaar op de economensite Me Judice. Gemeenten vragen vanaf 2026 vijf miljard euro extra geld van de Rijksoverheid. Volgens Budding en Gradus is dit niet nodig, indien de reserves ingezet kunnen worden en keuzen gemaakt worden door inkomensafhankelijke bijdragen in de WMO en jeugdzorg.