Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Désanne van Brederode nieuwe Vrije Schrijver van de VU

13 mei 2024
Désanne van Brederode wordt met ingang van 1 juni 2024 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij neemt het stokje over van Nina Polak en maakte haar entree bij de Abraham Kuyperlezing in de Westerkerk.

“Als Vrije Schrijver koos ik voor het thema speeldrift: een vermogen tussen onze fysiek-emotionele en verstandelijk-morele aandriften in. Volgens de dichter, (toneel)schrijver én denker Friedrich Schiller (1759-1805), is het het spelen dat mensen waarlijk mens maakt - fijngevoelig, verbeeldingsvol, vrij. In plaats van 'of/of' niet slechts 'en/en', maar een levendige, beweeglijke middenruimte, die we zelf moeten blijven scheppen. Hoe? Dat hoop ik in dit jaar samen met anderen te onderzoeken. Zintuiglijk, fantasievol. Bezield, begeesterd, met vuur!”, aldus van Brederode over haar aanstelling.

Van Brederode is de achttiende Vrije Schrijver aan de VU en de opvolger van Nina Polak en eerdere Vrije Schrijvers zoals Arnon Grunberg, Bas Heijne, Maxim Februari, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. Van Brederodes aanstelling duurt een jaar.

“Wij zijn ontzettend vereerd om Désanne komend jaar te mogen verwelkomen als Vrije Schrijver van de Vrije Universiteit Amsterdam. Niet alleen voor haar indrukwekkende literaire prestaties en haar waardevolle bijdrages als filosoof, maar ook als iemand die onze universiteit goed kent en een warm hart toedraagt. We kijken uit naar deze samenwerking, en naar de betekenisvolle impact die Désanne zal hebben in deze bijzondere rol”, aldus Rector Magnificus Jeroen Geurts.”

Désanne van Brederode (1970) is schrijfster, filosoof en essayist met een omvangrijk literair oeuvre. Zij studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en maakte haar debuut met de roman 'Ave verum corpus' in 1994.

Sindsdien heeft ze een groot aantal andere werken gepubliceerd, waaronder 'Mijn denken is een hartstocht' (2002) en het dagboek 'Barsten' (2006). In 'Modern dédain' (2006) bekritiseert ze de popularisering van kunst, terwijl 'Hart in hart' (2007) thema's als verlies en dood verkent. Haar werk is vaak doordrenkt van persoonlijke ervaringen, filosofie en religie.

Recentelijk bracht ze haar nieuwe boek 'Hoe het vuur te redden' uit. Van Brederode benadrukt in haar boek hoe het vuur ons in staat stelt om lief te hebben ondanks bedrog, en hoe een onveilige jeugd ook avontuurlijk kan zijn. Dit alles vormt een pleidooi voor vertragen, voelen en minder afleiding in ons leven.

Naast haar literaire werk was Van Brederode actief als columniste voor het politieke televisieprogramma Buitenhof en leverde ze bijdragen aan De Groene Amsterdammer. In 2007 ontving ze de Gerard Walschap-Prijs voor haar literaire werk.

Van Brederode is ook betrokken bij maatschappelijke initiatieven, zo was ze bestuurslid van Het Syrische Comité en is lid van de maatschappelijk adviesraad bij de bachelor Filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Désanne van Brederode is een vooraanstaande figuur in zowel de literaire als filosofische gemeenschap. Daarnaast blijft zij actief betrokken bij relevante maatschappelijke vraagstukken, waarbij ze haar inzichten en expertise aanwendt om bij te dragen aan het publieke debat en sociale vooruitgang.

De aanstelling van de Vrije Schrijver aan de VU wordt mede mogelijk gemaakt door VUvereniging. Van Brederode zal tijdens haar Vrije Schrijverschap ook colleges geven aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Foto: Irwan Droog

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092