Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Definitief bewijs connectie creativiteit en borderline persoonlijkheidsstoornis

31 juli 2024
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben bewijs gevonden van een gemeenschappelijk genetisch mechanisme dat creativiteit en borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD) verbindt. Deze baanbrekende studie, geleid door biologische psychologen Natalia Azcona Granada en Bruno Sauce, is de eerste in zijn soort die gebruik maakt van een bivariate tweelingontwerp om de associatie tussen creativiteit en een psychische stoornis te onderzoeken.

Een tweelingontwerp stelt ons in staat te begrijpen hoe groot de rol van genetische en omgevingsfactoren is. Wanneer we dit uitbreiden naar een bivariate tweelingontwerp, kunnen we ook de overlappende genetische en omgevingsfactoren tussen twee verschillende eigenschappen zien. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

Relatie tussen geestelijke gezondheid en creativiteit
Natalia Azcona Granada en Bruno Sauce ontdekte dat dezelfde genetische factoren die BPD-symptomen beïnvloeden ook een significante rol spelen in creatieve capaciteiten. Deze bevindingen werpen nieuw licht op de complexe relatie tussen geestelijke gezondheid en creativiteit, dagen langdurige stereotypen uit en kunnen mogelijk het publieke beeld veranderen.

Verandert negatieve perceptie van psychische stoornissen
"Deze resultaten kunnen helpen de negatieve perceptie van psychische stoornissen te veranderen," zegt Azcona Granada. "De eigenschappen die mensen vaak doen worstelen, zoals stemmingswisselingen, obsessie en willekeurige gedachten, kunnen ook een positieve, productieve kant hebben. Onze bevindingen zijn van groot belang, niet alleen voor onderzoekers in psychologie, psychiatrie en andere vakgebieden, maar ook voor het algemene publiek."

Studiedetails
De studie maakte gebruik van een grote Nederlandse steekproef en paste geavanceerde genetische analysetechnieken toe om de overlappende invloeden tussen creativiteit en borderline persoonlijkheidssymptomen te onderzoeken. De innovatieve aanpak biedt een nieuw perspectief op de potentiële biologische basis van creativiteit en de associatie ervan met psychische stoornissen.

Toekomstig onderzoek
Azcona Granada benadrukt het belang van verdere studies om deze causale effecten en mechanismen in meer detail te onderzoeken. "We geloven dat onze bevindingen causale effecten en mechanismen kunnen weerspiegelen die in de toekomst verder moeten worden bestudeerd. Daarom zijn ze van groot belang voor toekomstig onderzoek."

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092