Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De kracht van dialoog

30 april 2024
Op zaterdag 13 april 2024 kwamen 60 alumni van de opleidingen politicologie en bestuurskunde bijeen voor een alumnibijeenkomst rondom het thema 'Democratische en bestuurlijke kwesties in tijden van polarisatie'. Het was een informatieve middag met presentaties, discussies en uiteraard volop gelegenheid om te netwerken.

Tekst: Annelotte Adriaanse | Foto's: Daniëlle Roeleveld / Tekeningen: Danibal

Gregor Halff, decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen, en Leonie Heres, directeur van de opleiding Bestuurskunde, openden de bijeenkomst met een warm welkomstwoord en brachten de zaal direct in de stemming met de nieuwste informatie rondom het huidige studieprogramma.  

Faiza Oulahsen, alumna van de opleiding Politicologie en hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland, gaf een indrukwekkende keynote over de vraag: wat betekent het recht om te protesteren écht voor ons? Met onderwerpen zoals open spaces en intimidatie nam ze het publiek mee in haar oproep: ‘Ga naar buiten en protesteer, het is onze plicht’.  

Democratie en polarisatie 

Vervolgens was het tijd voor de paneldiscussie, onder leiding van Gregor Halff en Benjamin Leidorf-Tidå. De sprekers bespraken verschillende stellingen, waarbij het publiek actief betrokken werd. 

Samuel Ornstein, junior lecturer Political Science, bracht tolerantie van geweld tijdens protesten ter sprake. Leonie Heres nam wederom het podium en ging in op activistische ambtenaren en de relatie tussen beleid en ambtenarij. Als laatste stelde universitair docent Sinan Çankaya de thema’s polariteit en democratie centraal.  

Het publiek was erg betrokken, vooral toen de paneldiscussie bijna ten einde liep en velen nog steeds de discussie wilden voortzetten. 

Samen streven naar een betere wereld 

Ter afsluiting van de bijeenkomst bracht cartoonist Danibal de gesprekken tot leven met een reeks illustraties. Buiten de theaterzaal stonden de hapjes en drankjes klaar voor het laatste onderdeel van deze bijeenkomst, de borrel. Jong en oud kwamen bij elkaar om ervaringen te delen, inspiratie op te doen en ideeën uit te wisselen. En dat is precies waar dit soort bijeenkomsten voor bedoeld zijn.

 

De VU organiseert regelmatig alumnibijeenkomsten, voor studies van verschillende faculteiten. Meld je aan voor de alumninieuwsbrief om op de hoogte te blijven en volg onze LinkedIn-pagina VU Amsterdam Alumni.

Terugkijken

Terugkijken

Bekijk hier de foto's en tekeningen van het evenement

Foto's