Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De aanpak van Ondermijning

13 november 2024
2 april 2025 start de leergang De aanpak van Ondermijning van de VU Law Academy. De leergang richt zich op professionals uit de publieke sector die werken aan de bestrijding van ondermijning. We interviewen Hans Boutellier, hoofddocent van de leergang, die meer vertelt over de opzet en inhoud van dit programma.

Waarom is deze leergang opgezet?
"Ondermijning is nog steeds een urgent probleem voor de publieke sector. Vooral de drugseconomie ondermijnt de rechtsorde, de integriteit van het bestuur en de veiligheid van gemeenschappen. We merken dat er steeds meer behoefte is aan professionals die in staat zijn om ondermijnende criminaliteit effectief aan te pakken. Deze leergang is opgezet om hen de juridische en strategische tools te geven om zowel in hun dagelijkse werk als op beleidsniveau de strijd tegen ondermijning te versterken. Daarom hebben we ook gastdocenten uit de praktijk."

Wat is onderscheidend aan deze leergang?
"Wat deze leergang uniek maakt, is de integrale benadering. We combineren juridische kennis met praktische strategieën en inzichten uit de criminologie met bestuursrecht. We duiken in de theorie maar behandelen ook concrete, actuele casussen en scenario’s waarin deelnemers leren hoe ze ondermijning kunnen herkennen en aanpakken. Daarnaast is de leergang interactief, met veel ruimte voor het delen van ervaringen en het leren van elkaar."

Kan je een voorbeeld geven van zo een casus?
"Neem de aanpak van illegale drugslabs in een regio. Dit probleem heeft niet alleen een strafrechtelijke dimensie, maar ook een bestuurlijke en sociaal-economische impact. We bespreken hoe de deelnemers niet alleen juridisch kunnen optreden, maar ook hoe ze met lokale overheden en andere partners samen kunnen werken aan preventieve maatregelen. In een vorige editie werd een casus besproken van een gemeente waar criminelen vastgoed gebruikten voor illegale activiteiten. Deelnemers leerden hoe ze juridische procedures konden combineren met een integrale aanpak op het gebied van handhaving en samenwerking met vastgoedpartijen."

Wat levert deze leergang de deelnemers (extra) op in de praktijk?
"Deelnemers leren niet alleen de juridische kaders van ondermijning, maar ook hoe ze als professional invloed kunnen uitoefenen binnen hun organisatie en netwerk. Ze krijgen de tools om effectief samen te werken met verschillende actoren, zoals politie, gemeenten en het bedrijfsleven. Door het koppelen van theorie aan praktijkcases ontwikkelen ze concrete vaardigheden waarmee ze direct aan de slag kunnen in hun eigen werkveld."

Wat kan de deelnemer na afloop beter of anders?
"De deelnemers zullen na afloop niet alleen beter in staat zijn om ondermijningsproblemen te herkennen, maar ook meer strategisch kunnen denken over hoe ze deze problemen gezamenlijk kunnen aanpakken. Ze hebben de nodige juridische inzichten en praktische handvatten gekregen om zowel preventief als repressief in te grijpen en daarbij de juiste partners te betrekken. Bovendien zullen ze in staat zijn om complexe situaties sneller en effectiever te analyseren en hierop te reageren."

Benieuwd naar de leergang? Bekijk de website voor meer informatie.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam