Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Bosecosystemen blijven stabiel

Delen
9 januari 2024
Ecosystemen in bossen blijven door de tijd heen stabiel, ondanks verstoringen door bosbeheer. Dat blijkt uit een onderzoek van milieugeograaf Juan Antonio Hernández-Agüero. Samen met andere onderzoekers bestudeerde hij het effect van bosbeheer in ecosystemen over de hele wereld.

Bossen leveren een breed scala aan ecosysteemdiensten aan de mens, zoals het opnemen van koolstof. Die systemen zijn al 400 miljoen jaar bestand tegen klimaatverandering. Maar bossen worden minder veerkrachtig. Dit komt door variaties in biodiversiteit en ecosysteemfuncties als gevolg van de toename van bosbeheer, fragmentatie, ontbossing en aantasting. Daarom bestudeerden Hernández-Agüero en zijn collega-onderzoekers het effect van bosbeheer op het functioneren van ecosystemen over de hele wereld. Hun onderzoek werd gepubliceerd in Global Ecology and Conservation

Herbivoren en predatoren 
Voor het onderzoek keken ze naar de herbivorie (planten eten) door insecten en de predatie (dieren eten) door vogels in Argentinië, Finland, Peru, Spanje en Rusland. Ze onderzochten twee soorten bosbeheer: de eerste soort bestaat uit aangeplante bossen of bossen waar veel beheer plaatsvond, de tweede soort bestaat uit bossen in of bij steden. Om het effect van het beheer te testen selecteerden ze ter referentie ook ongerepte bossen. Deze lagen in de buurt van de bossen waar veel beheer plaatsvond. In totaal werden 1600 modelrupsen en 280.000 bladeren gebruikt om predatie en de intensiteit van herbivorie vast te stellen. 

Stabiel 
De wetenschappers concluderen dat ecosystemen in bossen stabiel blijven, ondanks verstoringen door bosbeheer. Alleen bossen in of bij steden verschillen van andere bossen, ongeacht of die ongerept of juist beheerd zijn. De predatie van vogels is hoger in stedelijke bossen, terwijl de herbivorie over het algemeen lager is. Dat komt omdat er bij de stad meer beschikbare hulpbronnen zijn in de winter, en door de toename van generalistische roofdieren (die verschillende prooien eten) als gevolg van hogere temperaturen, het urban heat effect. Dit valt vooral op in regio's waar de wintertemperaturen anders een beperkende factor zouden kunnen vormen voor ecosystemen. 

Ecosysteemdiensten 
Volgens Hernández-Agüero vormen steden een waardevolle context voor het bestuderen van mogelijke negatieve gevolgen van klimaatverandering op ecosystemen in de toekomst: "Dit is vooral interessant vanwege de 'diensten’ die ecosystemen bieden aan steden, zoals ongediertebestrijding door vogels." Hij gebruikt de resultaten van dit onderzoek om bij het Instituut voor Milieustudies (IVM) een onderzoekslijn te starten naar de effecten van verstedelijking op het functioneren van ecosystemen. 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam