Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Andrew S. Tanenbaum ontvangt ACM Software System Award

20 juni 2024
Andrew S. Tanenbaum, emeritus-hoogleraar Informatica aan de VU Amsterdam, ontvangt de ACM Software System Award voor MINIX. Dit besturingssysteem beïnvloedde het onderwijs over de principes van besturingssystemen voor meerdere generaties studenten. Ook droeg het bij aan het ontwerp van veelgebruikte besturingssystemen, waaronder Linux.

Tanenbaum creëerde MINIX 1.0 in 1987 als aanvulling op zijn leerboek Operating Systems: Design and Implementation. MINIX was een klein, op microkernel gebaseerd UNIX-besturingssysteem voor de IBM-pc, die destijds populair was. Het bestond uit ongeveer 12.000 regels code en omvatte naast de microkernel ook een geheugenbeheerder, een bestandssysteem en UNIX-hulpprogramma's. In 2000 werd het gratis open source-software. 

Inspiratiebron voor LINUX 
Ook naast het mogelijk maken van het succes van Tanenbaums leerboek was de impact van MINIX erg groot. Het was een inspiratiebron voor LINUX, dat is uitgegroeid tot het meest succesvolle open-source besturingssysteem dat cloudservers, mobiele telefoons en Internet of Things-apparaten aandrijft. MINIX was ook de basis voor het MeikOS-besturingssysteem voor Meikotransputer-gebaseerde computers en draait in populaire microchips. Een latere versie van MINIX, MINIX 3.0, is bedoeld voor computers met beperkte hulpbronnen en embedded computers en voor toepassingen die een hoge betrouwbaarheid vereisen. Naast de directe impact van MINIX heeft Tanenbaums pleidooi voor microkernelontwerp ook generaties ontwerpers van besturingssystemen beïnvloed. 
 
De ACM Software System Award wordt uitgereikt aan een instelling of individu(en) die wordt erkend in het ontwikkelen van een softwaresysteem dat een blijvende invloed heeft gehad, terug te zien in bijdragen aan concepten, in commerciële toepassingen, of beide. Aan de Software System Award is een geldbedrag van $35.000 verbonden. Financiële steun voor de Software System Award wordt geleverd door IBM.