Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Aardsysteemwetenschappers creëren atlas van Arctische en boreale natuurbranden

2 september 2024
Door de opwarming van de aarde warmen de arctische en boreale gebieden relatief sneller op dan andere gebieden op aarde. Tegelijkertijd nemen de natuurbranden in deze regio's toe in frequentie, omvang en hevigheid. Om de aard van dit probleem te begrijpen is een atlas van natuurbranden ontwikkeld.

Aardsysteemwetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, Rebecca Scholten en Sander Veraverbeke, en de Universiteit van Californië (UCI), Irvine, gebruikten satellietgegevens van 2012 tot nu om een atlas van natuurbranden te ontwikkelen. De atlas kan brandbeheer helpen te begrijpen welke gebieden het meeste risico lopen op intensievere brandactiviteit in een opwarmend klimaat.

Menselijke invloed
"Onze methode volgt Arctische natuurbranden gedurende hun hele levensduur in tijdstappen van 12 uren", zegt Rebecca Scholten, aardwetenschapper en hoofdauteur van het nieuwe Nature Geoscience-onderzoek. De studie is onderdeel van haar PhD-onderzoek aan de VU. Het komende jaar gaat zij onderzoek doen aan de Universiteit van Californië met een Rubicon-financiering.

"Wat er echt interessant aan is, is dat het je iets kan vertellen over natuurbranden en hun gevoeligheid voor klimaatverandering." Het team kan met name nagaan in welke mate mensen in de buurt het aantal natuurbranden, hun omvang en ernst beïnvloeden en hoe verschillende plantensoorten dergelijke brandregime-eigenschappen vormgeven. "We hebben grote verschillen gevonden tussen door mensen gedomineerde gebieden en wildernisgebieden. Afhankelijk van de lokale brandvoorschriften in een bepaald gebied, kunnen mensen de brandactiviteit vergroten of verkleinen", aldus Scholten.

Waarde voor brandbeheer
Scholten en haar team gebruikten hun brandatlas om zeven verschillende Arctische "pyroregio's" te identificeren, elk met hun eigen unieke kenmerken, met als doel brandgevaarlijke gebieden te identificeren. "We zien een zeer grote variabiliteit in brandregimes die wordt veroorzaakt door menselijke en omgevingsfactoren, en ik hoop dat dit zich vertaalt in waarde voor brandbeheer", aldus Scholten.  Zo ontdekte het team dat afgelegen gebieden in Oost-Siberië en Canada een grotere kans hebben om bij te dragen aan extreme brandjaren dan andere boreale bosgebieden in Europa en Zuid-Siberië. Brandbeheer kan met deze nieuwe informatie dus beter worden ingericht.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam