Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Aangepaste EMDR therapie vermindert schrikbeelden bij mensen die suïcidaal zijn

12 februari 2024
Een korte aanvullende behandeling gebaseerd op EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is effectief in het verminderen van de ernst en hoeveelheid van schrikbeelden die plotseling kunnen opkomen bij mensen die suïcidaal zijn.

Ook de suïcidale gedachten verminderde. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Jaël van Bentum dat ook een aantal andere risico factoren en specifieke hoog risicogroepen aan het licht brengt die in onderzoek naar suïcidepreventie moeten worden benadrukt.

Van Bentum: “We zagen bijvoorbeeld dat traumatische gebeurtenissen in iemands jeugd een belangrijke rol kunnen spelen bij het voorspellen en versterken van opdringerige suïcidale beelden. Ook ontdekten we dat onder deelnemers aan het Nederlands Autisme Register, dus mensen met autisme, een verhoogde kans hebben op het ervaren van gedachten aan zelfdoding.”

Opdringerige beelden
Veel mensen die suïcidaal zijn ervaren belastende, opdringerige mentale beelden die gerelateerd zijn aan zelfdoding. Een korte behandeling die gebruik maakt van een duale taak met oogbewegingen (vgl. EMDR) kan worden toegepast om deze beelden te verminderen bij mensen die depressief zijn. “Er moet dan ook meer aandacht komen voor deze suïcidale beelden”, benadrukt Van Bentum. “Zo vertelde een deelnemer aan mijn onderzoek dat ze door de behandeling af waren van die kwellende beelden en eindelijk weer ruimte had om te kunnen focussen op positieve gedachten.”

Therapeuten, maar ook onderzoekers, moeten dan ook vragen of mensen last hebben van deze beelden. Daarbij kunnen ze het door Van Bentum ontwikkelde meetinstrument (Suicidal Intrusions Attributes Scale) gebruiken om de ernst van opdringerige suïcidale beelden te meten. “En het is essentieel om hoog risico groepen, zoals mensen met autisme, verder in kaart te brengen, waarbij het mogelijk aanpassen en optimaliseren van screening instrumenten en behandelingen van cruciaal belang is”, aldus Van Bentum.

Wereldwijd probleem
Elk jaar sterven wereldwijd 703.000 mensen door zelfdoding, wat gelijk staat aan één persoon elke 40 seconden. Zelfdoding heeft niet alleen gevolgen voor het individu, maar ook voor gezinnen en gemeenschappen, met langdurige gevolgen voor degenen die achterblijven. Van Bentum: “Het overkoepelende doel van mijn onderzoek was het ontwikkelen van een korte aanvullende behandeling gericht op het verminderen van opdringerige suïcidale mentale beelden (suïcidale intrusies). In bredere zin was het doel om te onderzoeken hoe suïcidale intrusies kunnen worden herkend, welke risicogroepen aanwezig zijn, en onze kennis over de effecten van bestaande depressiebehandelingen op suïcidaliteit uit te breiden.”

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam