Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Wiskundige Joey van Langen wint Schoonschip-prijs 2023

8 november 2023
Dr. Joey van Langen ontvangt de Schoonschip-prijs 2023 voor het beste proefschrift dat essentieel gebruik maakt van computeralgebra en verdedigd is in de afgelopen 6 jaar (2017--2022) aan een Nederlandse universiteit.

Zijn proefschrift is getiteld "Automating the modular method for Q-curves to solve Diophantine equations". Het werk is uitgevoerd bij onze afdeling Wiskunde in het kader van het NWO-Vidi project "New Diophantine directions" geleid door Sander Dahmen, die optrad als dagelijks begeleider (en copromotor, met als promotor Rob de Jeu).

Algoritmen
Joey heeft algoritmen ontwikkeld voor symbolische berekeningen met elliptische krommen; dit zijn centrale objecten in de moderne meetkunde, getaltheorie en cryptografie. Vervolgens heeft hij deze algoritmen met succes toegepast op het oplossen van verschillende moeilijke Diophantische vergelijkingen. Het bestuderen van dergelijke vergelijkingen is een kernprobleem in de getaltheorie en komt neer op het vinden van alle geheeltallige oplossingen voor polynomiale vergelijkingen in meerdere variabelen. Ook vindt de prijs-jury dat Joey er in geslaagd is theorie en algoritmen op fraaie wijze in de tekst te combineren.

Schoonschip-prijs
De prijs heet Schoonschip-prijs, naar het computeralgebra-systeem Schoonschip, ontwikkeld door Nobelprijswinnaar Martinus Veltman. Deze wordt sinds 2011 uitgereikt door Stichting CAN (Computer Algebra Nederland). De prijsuitreiking 2023 vindt plaats op 15 december tijdens een bijzondere bijeenkomst van het Intercity Number Theory Seminar, gezamenlijk georganiseerd door UvA, VU Amsterdam en Stichting CAN.