Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Wiskunde werpt nieuw licht op het chaotische samenspel tussen neuronen

20 april 2023
Hoe weet je brein welke kant je opkijkt? Specifieke neuronen worden aangezet en "vuren" op een ongeordende manier die niet gelijkloopt met de activiteit van andere neuronen. Wiskundigen aan de VU en de University of Exeter hebben nieuw licht geworpen op dit samenspel tussen neuronen. Ze hebben daarbij een verbinding ontdekt tussen chaotische neuronen en chaotische turbulentie in een pijpleiding.

Stel je voor dat je op de bank tv zit te kijken. Jij kijkt naar voren en je kat zit naast je. In deze situatie zal een bepaalde groep neuronen − verantwoordelijk voor het naar voren kijken − herhaaldelijk vuren. Ineens springt je kat op tafel en draai jij je hoofd naar links. De 'naar voren gerichte' neuronen die eerst actief waren, vallen stil, terwijl een andere groep neuronen − verantwoordelijk voor het naar links kijken − actief wordt. Op deze manier kan ons brein onderscheid maken tussen de verschillende richtingen waarin we ons hoofd draaien.

Chaotische activiteit van neuronen
Wanneer je je hoofd in een bepaalde richting draait, zal de groep neuronen die geassocieerd wordt met die richting actief worden. Hoewel de hele groep actief is, laten individuele neuronen binnen deze groep chaotische en ongecoördineerde activiteit zien. Begrijpen hoe dit chaotische vuren van neuronen in ons brein leidt tot een betrouwbare weergave van onze hoofdrichting, is een belangrijke uitdaging. Een voorbeeld van dit gedrag is te zien op de cover van de nieuwste editie van SIAM Review, de belangrijkste uitgave van de Society for Industrial and Applied Mathematics, waarin het gezamenlijke onderzoek van Daniele Avitabile, Joshua Davis en Kyle Wedgwood gepubliceerd is. 

De golven in kaart brengen
Daniele Avitabile (VU) zegt het volgende over deze ontdekking: "Chaotische hersenactiviteit is moeilijk te bestuderen. Het belangrijkste van deze ontdekking is het inzicht dat chaotisch gedrag ontleed kan worden in golven die eenvoudiger te volgen zijn. Vergelijkbaar met de activiteit in een turbulente pijpleiding laat chaotische hersenactiviteit regelmatige sprongen tussen golven zien, om vervolgens kort te blijven hangen bij elke golf. We hebben deze golven in kaart gebracht en daarmee een blauwdruk ontwikkeld die ons helpt om chaotische hersenactiviteit beter te begrijpen."

Vloeistofdynamica
"
Wiskundige neurowetenschap heeft veel inzicht opgeleverd met betrekking tot het algemene probleem van hoofdrichtingen, maar het specifieke gedrag van individuele neuronen bleek lastig te beschrijven. We realiseerden ons dat we deze verschillende toestanden konden begrijpen door ze te zien als eenvoudige golven", zegt Avitabile.

Medeauteur Kyle Wedgwood (University of Exeter) voegt toe: "We zijn blij dat we een wiskundige link hebben kunnen leggen met het welbekende fenomeen turbulentie. We kijken ernaar uit om de overeenkomsten met vloeistofdynamica te gebruiken om onze kennis op het gebied van neurowetenschap verder uit te breiden. We willen onze theorie bijvoorbeeld testen door opnieuw te kijken naar hoofdrichtingen en daarbij gebruik te maken van nauwkeurigere beschrijvingen van het gedrag van individuele neuronen."

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam