Zo zijn veel overheidsdoelen niet wettelijk bindend, zijn ze vaak niet vertaald in een overkoepelend plan voor de lange termijn en ontbreekt vaak beleid dat op de korte termijn zorgt voor dalende emissies. Meer inspanning is noodzakelijk om de klimaatdoelen van Parijs in zicht te brengen, aldus het onderzoek in Science.
Het team onderzocht 35 klimaatdoelen van landen die verantwoordelijk zijn voor ten minste 0,1 procent van de wereldwijde broeikasgasemmissies. 90 procent van de landen, waaronder China en de VS, moet terug naar de tekentafel omdat de kans klein is dat hun doelen ook daadwerkelijk volledig worden geimplementeerd. Uitzondering zijn onder meer de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland, die juist hoog scoorden op geloofwaardigheid.
Rooskleurig scenario
In het meest rooskleurige scenario, waarin alle beloftes in praktijk worden gebracht, warmt de aarde naar verwachting tussen de 1,6 tot 2,1 graden Celsius op. In dat geval blijven de doelen van het Parijsakkoord binnen bereik: de temperatuurstijging beperken tot ruim onder de 2 graden. Maar dat gunstigste scenario is volgens de onderzoekers “wensdenken”, aangezien het merendeel van de huidige plannen te beperkt en daarom ongeloofwaardig is. In een ander scenario, waarin alleen bestaand beleid wordt uitgevoerd, stijgt de temperatuur naar verwachting met tussen de 1,7 tot 3 graden Celsius.
‘’De wereld bevindt zich nog steeds op “een risicovol klimaatpad”, aldus Den Elzen, bijzonder hoogleraar op de leerstoel “international Climate Policy and Mitigation of Climate Change” bij het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM). Van de 35 onderzochte plannen zijn slechts 12 juridisch bindend. Ook ontbreekt er vaak een langetermijnvisie en schiet de effectiviteit op korte termijn tekort. Aanpassingen zijn cruciaal om de doelen uit het Parijsakkoord in zicht te houden, concluderen de onderzoekers.