Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

‘Wereld bevindt zich nog steeds op risicovol klimaatpad’

Delen
12 juni 2023
Landen wereldwijd brengen hun klimaatplannen onvoldoende in praktijk waardoor de gewenste klimaatuitkomst uitblijft: netto-nul-uitstoot rond 2050. Dat concludeert een internationaal team van onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), onder wie VU-klimaatbeleidanalist Michel den Elzen.

Zo zijn veel overheidsdoelen niet wettelijk bindend, zijn ze vaak niet vertaald in een overkoepelend plan voor de lange termijn en ontbreekt vaak beleid dat op de korte termijn zorgt voor dalende emissies. Meer inspanning is noodzakelijk om de klimaatdoelen van Parijs in zicht te brengen, aldus het onderzoek in Science.

Het team onderzocht 35 klimaatdoelen van landen die verantwoordelijk zijn voor ten minste 0,1 procent van de wereldwijde broeikasgasemmissies. 90 procent van de landen, waaronder China en de VS, moet terug naar de tekentafel omdat de kans klein is dat hun doelen ook daadwerkelijk volledig worden geimplementeerd. Uitzondering zijn onder meer de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland, die juist hoog scoorden op geloofwaardigheid.

Rooskleurig scenario
In het meest rooskleurige scenario, waarin alle beloftes in praktijk worden gebracht, warmt de aarde naar verwachting tussen de 1,6 tot 2,1 graden Celsius op. In dat geval blijven de doelen van het Parijsakkoord binnen bereik: de temperatuurstijging beperken tot ruim onder de 2 graden. Maar dat gunstigste scenario is volgens de onderzoekers “wensdenken”, aangezien het merendeel van de huidige plannen te beperkt en daarom ongeloofwaardig is. In een ander scenario, waarin alleen bestaand beleid wordt uitgevoerd, stijgt de temperatuur naar verwachting met tussen de 1,7 tot 3 graden Celsius.

‘’De wereld bevindt zich nog steeds op “een risicovol klimaatpad”, aldus Den Elzen, bijzonder hoogleraar op de leerstoel “international Climate Policy and Mitigation of Climate Change” bij het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM). Van de 35 onderzochte plannen zijn slechts 12 juridisch bindend. Ook ontbreekt er vaak een langetermijnvisie en schiet de effectiviteit op korte termijn tekort. Aanpassingen zijn cruciaal om de doelen uit het Parijsakkoord in zicht te houden, concluderen de onderzoekers.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam