Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU boeddhisme-hoogleraar Scherer schrijft Italiaanse bestseller

11 april 2023
Ineens lag de 2e druk van hun boek Una storia del Buddhismo op de mat bij hoogleraar Bee Scherer. "Ik had nooit verwacht dat het een bestseller zou worden."

In het begin van het jaar kwam er een onverwacht pakketje binnen bij professor Bee Scherer, sinds december 2020 rector van het boeddhistische seminarie aan de VU-faculteit Religie en Theologie. Op de mat lag de tweede druk van hun boek Una storia del Buddhismo (Een geschiedenis van het boeddhisme) uitgegeven door de officiële uitgeverij van de Italiaanse Boeddhistische Unie, UBILiber.

De eerste druk van deze bijna 300 pagina's tellende inleiding tot het boeddhistische denken en de boeddhistische praktijken door de eeuwen heen was pas zes weken te koop. Het boek, geschreven door de non-binaire transgeleerde en boeddhistische leraar Scherer (die zij / hun voornaamwoorden gebruikt), was voor Kerstmis volledig uitverkocht en werd snel herdrukt. 

Specifieke terminologie

"Ik was erg verrast", geeft Scherer toe. "Zeker, ik wist dat Feltrinelli (een van de grootste Italiaanse boekhandelsketens) het had ingekocht, maar ik had nooit verwacht dat het een bestseller zou worden. Scherer, ook vloeiend in het Italiaans, had het boek in het Engels geschreven op basis van hun 20 jaar ervaring in het onderwijzen van het boeddhisme in het hoger onderwijs in het Verenigd Koninkrijk, Canada, India, Nepal, Australië en, meer recent, Nederland. Voor de nieuwe uitgave herzag Scherer een eerdere Duitse versie uit 2005 en voegde substantiële nieuwe hoofdstukken toe over onder andere Oost-Aziatische en hedendaagse boeddhistische tradities. 

Scherer: "De reis van de Italiaanse versie was veel ingewikkelder dan ik had verwacht. Ik leverde het manuscript aan in 2021, maar de professionele vertaler worstelde met de specifieke boeddhistische terminologie.  Dit resulteerde in gedetailleerde en lange discussies tussen de eindredacteur, de uitgever en mijzelf over de meest geschikte Italiaanse vertalingen om te gebruiken, vooral omdat voor veel gebieden van boeddhistische studies een precieze terminologie nog steeds ontbreekt in het Italiaans. Een echt stukje pionierswerk. Hoe bijvoorbeeld "hunkeren" (wat verschilt van "verlangen") of "opnieuw worden" (als verschillend van "reïncarneren") te vertalen? Hoe de associatie van de term 'leegte' met 'leeg wezen' (met een nihilistische ondertoon) etc. te vermijden." 

Diepe leemte gevuld

Scherer herinnert zich lange nachten in 2022 vol gesprekken met het Italiaanse team om de beste oplossingen te vinden. Toen het boek eind november 2022 eindelijk in de schappen lag, vulde het meteen een diepe leemte met een gedetailleerde, academische maar leesbare inleiding tot het boeddhisme in het Italiaans. 

In februari, toen zij in Japan was om een onderzoeksprijs van de Numata Foundation te ontvangen voor hun onderzoek naar queer theorie en boeddhisme (foto), kwam Scherer ook op de Italiaanse nationale radio voor een interview over het succes van hun nieuwe boek en vragen als "is het boeddhisme eigenlijk een religie?" en "hoe verhoudt Jezus zich tot de Boeddha?". 

"Het was nogal een uitdaging om over te schakelen van Engels en Japans naar Italiaans," blikt Scherer terug, "maar ook heel leuk! En ik kon de belangrijkste boodschap uit het boeddhisme noemen die ik altijd wil doorgeven: Denk eraan om liefdevol-vriendelijk te zijn, altijd."