Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Virtuele studentenwerkplek Bring Your Own Device

Delen
7 juni 2023
In samenwerking met de Bètafaculteit werkt IT aan de ontwikkeling van een virtuele studentenwerkplek, genaamd Bring Your Own Device.

Vorig jaar is dienst IT een project gestart dat is gericht op het creëren van een virtuele studentenwerkplek om bring your own device (BYOD) mogelijk te maken. Een belangrijk doel van het project is dat studenten VU-applicaties kunnen gebruiken op hun eigen apparaat. Door deze applicaties virtueel beschikbaar te maken, kunnen studenten deze op hun eigen device gebruiken (zonder eerst te moeten installeren). Hierdoor is er minder afhankelijkheid van de capaciteit van computers en onderwijszalen. De Bètafaculteit is pilot voor het project. De pilot loopt tot eind 2023.

Hoe gaat de virtuele studentenwerkplek eruit zien?

Op een virtuele studentenwerkplek kunnen de studentenapplicaties via een browser beschikbaar worden gemaakt onder Windows 10/Windows 11 op het eigen apparaat van de student. Een student kan na het starten van een remote desktop app, de applicaties gebruiken zonder deze eerst te moeten installeren of eerst een link doorgestuurd te krijgen van de docent.

De virtuele apps kunnen worden gebruikt op elk willekeurig apparaat (laptop, desktop, MacBook, Chromebook) en besturingssysteem (Windows, MacOS, Linux), zolang er maar internet verbinding is. Het gebruik is ook onafhankelijk van de locatie waar de student zich bevindt (Campus, thuis, etc.) en de werkbestanden worden opgeslagen op OneDrive, zodat deze op elk apparaat beschikbaar zijn. Dus ook als de student van apparaat wisselt of een nieuw apparaat heeft, blijven de applicaties en zijn persoonlijke bestanden direct (weer) beschikbaar.

Testen van applicaties van groot belang

Momenteel zijn er 96 applicaties geïnventariseerd die naar verwachting op deze wijze beschikbaar gesteld zullen worden. In een eerste testronde is een subset van 43 (eenvoudige) applicaties aangeboden in een testomgeving aan docenten. De ontvangen terugkoppeling daarop wordt momenteel door de ontwikkelaar verwerkt.

Vanaf 1 juni wordt gestart met een tweede groep applicaties, waarvoor een tweede testronde zal volgen in de periode juli/augustus. Voor het testen vragen wij docenten (of studenten namens hen) om dergelijke testen uit te voeren. IT is immers geen inhoudelijke kenner van de meeste applicaties. Hun terugkoppeling over de werking van de applicaties is van groot belang om straks met een goede set aan applicaties “live” te kunnen gaan.

Wanneer beschikbaar voor gebruik

We hopen dan ook dat bij voldoende (snelle) terugkoppeling door docenten en acceptatie van de opgeleverde apps door de BETA-faculteit, IT vanaf september 2023 de eerste applicaties live kan brengen.

Contact

BYOD project wordt geleidt vanuit IT. Voor inhoudelijke en technische vragen over het project kan contact worden opgenomen met het projectteam via digital@vu.nl

Vanuit de Bètafaculteit zijn Anisha Bandhoe, Pamela de Boer en Yason Andreadis bij het project betrokken. Bij vragen over de pilot bij Bèta kunnen jullie bij hen terecht.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam