Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Veni voor onderzoek Catalin Bunduc naar tuberculose

14 augustus 2023
Microbioloog Catalin Bunduc ontvangt een Veni-financiering voor zijn onderzoek naar type VII-secretiesystemen. Met zijn onderzoek wil hij begrijpen hoe de tuberculose-bacterie ons infecteert en daarmee de deur openen naar nieuwe behandelingen tegen deze bacterie.

Hoewel we vaak denken aan tuberculose (tbc) als iets uit het verleden, overlijden er nog steeds 1,6 miljoen mensen per jaar aan deze ziekte – dat zijn meer dan 4000 levens per dag. Om het effectief te kunnen bestrijden, is het cruciaal dat we begrijpen hoe de bacterie die tbc veroorzaakt (Mycobacterium tuberculosis) ons ziek maakt.

Ondoordringbare laag
De bacterie die tuberculose veroorzaakt heeft een sterke celwand waar antibiotica maar moeilijk doorheen komen. Toch lukt het de bacterie wel om schadelijke eiwitten die ervoor zorgen dat we ziek worden door deze celwand heen te sluizen. Hiervoor gebruikt de tbc-bacterie een reeks kanalen die bekend staan als type VII-secretiesystemen (T7SS's). Dit zijn microscopische machines die fungeren als ‘moleculaire koeriers’.

Nieuwe behandelingen
Bunduc wil het mechanisme dat door T7SS's wordt gebruikt bij het vervoeren van eiwitten door de celwand begrijpen. Hiervoor gebruikt hij verschillende genetische, biochemische en structurele technieken. Aangezien T7SS’s essentieel zijn voor bacteriën om ons te infecteren, zal een beter begrip hiervan de deur openen naar nieuwe behandelingen tegen tuberculose, door zich te richten op deze moleculaire koeriers.
 
Veni
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan Bunduc een Veni-financiering toegekend. Hij kan hiermee in de komende drie jaar zijn eigen onderzoek naar type VII-secretiesystemen verder ontwikkelen.

Het NWO-Talentprogramma geeft onderzoekers de vrijheid om vanuit creativiteit en passie eigen onderzoek te doen. Zij ontvangen maximaal 280.000 euro. Het programma stimuleert vernieuwing en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereid ons voor op de maatschappij van morgen. Daarom zet NWO in op een diversiteit aan wetenschappers, domeinen en achtergronden. Veni maakt samen met de Vidi- en Vici-beurzen deel uit van het Talentprogramma.

NWO selecteert onderzoekers op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatieve karakter van het onderzoeksvoorstel, de wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact van het voorgestelde project en de kwaliteit van de onderzoeker.