Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Terugblik VU Nieuwjaarsgala: VU-talenten in het zonnetje gezet

26 januari 2023
Van een onderzoek om de wachttijden in de zorg terug te dringen, onderzoek naar een lacune in de euthanasiewetgeving voor jonge kinderen, studenten die zich inzetten voor belangrijke sociale maatschappelijke vraagstukken tot een oeuvreprijs voor een zeer geliefde docent. En twee ondersteuners kregen een ode. Dit alles kwam aan bod tijdens het VU Nieuwjaarsgala.

De genomineerden voor de VU-prijzen lieten tijdens het VU Nieuwjaarsgala zien dat onze universiteit barst van het talent.  

Presentator Ernest van der Kwast zette samen met zangeres Dorona Alberti, vrije schrijver Gustaaf Peek en rector Jeroen Geurts onderwijshelden, topstudenten en fantastische ondersteuners in het welverdiende zonnetje. Uiteenlopende genomineerden en winnaars, maar stuk voor stuk inspirerend, grensverleggend en enorme doorzetters.

Bachelor scriptieprijs

De bachelor scriptieprijs is gewonnen door Merel Stroes (SBE) met haar scriptie Matching in the mental health care sector: The effect of improved matching on the waiting time. De juryleden vinden dat Merel met haar de crossdisciplinaire aanpak grote blijk van creativiteit en probleemoplossend vermogen heeft gegeven. 

De andere finalisten waren Regina van de Wall (FRT), Nikita Kors (BETA) en Philipp Sommerhalter (BETA). 

Master scriptieprijs

De Master scriptieprijs is gewonnen door Charlotte Parree (RCH) met haar scriptie Lijden kent geen leeftijd: actieve levensbeëindiging wel. Charlotte onderzoekt in haar scriptie een lacune in de euthanasiewetgeving voor jonge kinderen. De jury is onder de indruk van de interdisciplinaire manier waarop Charlotte het wetsvoorstel dat deze lacune moet verhelpen kritisch tegen het licht houdt.

De andere finalisten waren Bjørn Kwee (BETA) en Tahmina Arzomand (GNK).

StudenTalentprijs

De StudenTalentprijs is een prijs waarbij een bijzondere maatschappelijke, sportieve of culturele prestatie van de student centraal staat. De prijs is gewonnen door Amarylle van Doorn (GNK). Zij past naar de mening van de jury het meest bij hetgeen waar de VU voor wil staan – op een intelligente manier het debat en de dialoog aangaan. De jury ziet in haar een mondige, proactieve en maatschappelijk betrokken ambassadeur waarmee de VU buiten de lijntjes kan kleuren.  

De andere finalisten waren Valerie Dupuits (SBE) en Michael Elizabeth Gasior (FGB).

Van der Duijn Schouten Onderwijsprijs

De Van der Duijn Schouten Onderwijsprijs wordt om het jaar uitgereikt aan de docent met de duidelijkste visie op het onderwijs en de beste onderwijsvernieuwingskwaliteiten. Voorwaarden zijn dat de docent minimaal 10 jaar is aangesteld aan de VU en niet eerder is voorgedragen voor de prijs.

Winnaar van de Van der Duijn Schouten Onderwijsprijs is Yvette Taminiau (FSW). Yvette weet in haar voordracht en onderwijsvisie haar ideeën over valorisatie heel concreet aan de op uitwisseling met externe partners gerichte aanpak van haar onderwijs en haar alumninetwerk te koppelen. De juryleden zien in Yvette een proactief boegbeeld dat de verbinding zoekt tussen bestaande partijen binnen en buiten de VU om met haar unieke visie en aanpak het onderwijs aan onze instelling naar een hoger niveau te tillen. 

De andere finalisten waren Yolande Voskes (GNK) en Sebastiaan Dönszelmann (FGB).

DocenTalentprijs

De DocenTalentprijs is de prijs voor de beste jonge docent zoals bezien vanuit de studentenpopulatie. De Universitaire Studentenraad is verantwoordelijk voor het organiseren van het jureringsproces en de samenstelling van de jury voor deze prijs. Het aandragen van kandidaten verloopt via de Facultaire Studentenraden.  

De winnaar is Lachezar Yanev (RCH). De motivatie van de jury: 'Hij erkent zowel zijn beperkingen binnen zijn rol als docent, en probeert tegelijkertijd studenten structureel te helpen. Wij vinden dat de impact van structurele veranderingen in onderwijsmethoden en -structuur op thema's als welzijn van studenten tegenover persoonlijke aandacht en 'nazorg' vaak over het hoofd wordt gezien. Lachezar benadrukt deze impact in zijn onderwijsstrategie die hem - naast zijn onderwijskwaliteiten - de huidige beoordeling opleverde. Verder wil de jury benadrukken dat Yanev minder ervaring heeft dan de andere genomineerden, waarvoor we onze waardering willen uitspreken.'

De andere finalisten waren Wiebe de Jong (FSW) en Geert Schenk (GNK).

Juryrapport

Lees het complete juryrapport van alle prijzen.

Ode voor de ondersteuner

Ook de ondersteuners werden weer in het zonnetje gezet. Vrije schrijver Gustaaf Peek schreef een ode voor de ondersteuners van het jaar: Hans van den Brink ('the friendly door man') en Evelyne Griffioen.

Allemaal van harte gefeliciteerd!

Livestream terugkijken

Was je niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn bij het VU Nieuwjaarsgala? Je kunt het terugkijken via de opgenomen livestream.