Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Subsidie en begeleiding beschikbaar voor promovendi met een arbeidsbeperking

26 juni 2023
De VU heeft budget beschikbaar gesteld voor 10 promovendi met een arbeidsbeperking die in het doelgroepregister staan, waarmee het eerste jaar van het promotietraject wordt vergoed.

Diversiteit staat bij de Vrije Universiteit hoog in het vaandel. Er worden daarom steeds meer collega's met een arbeidsbeperking aangenomen. Alleen betreft het zelden een baan met een wetenschappelijke positie. Om de inclusiviteit van de VU op dit vlak te vergroten is het belangrijk dat meer mensen met een arbeidsbeperking de kans krijgen om te promoveren. Een promotietraject is immers een belangrijke stap naar een wetenschappelijke carrière. Daarom heeft de VU sinds kort subsidie en extra begeleiding beschikbaar voor 10 promovendi met een arbeidsbeperking.  

Helaas ervaren veel personen met een arbeidsbeperking drempels om überhaupt te solliciteren op een promotieplek. Redenen hiervoor kunnen zijn dat ze extra begeleiding nodig hebben en daar niet om durven te vragen of dat ze bang zijn om gelijk afgewezen te worden vanwege hun beperking. Het gebeurt inderdaad dat promotoren vraagtekens hebben over de geschiktheid van een persoon met een arbeidsbeperking voor een promotietraject. Vaak berusten deze vraagtekens op misverstanden.  

Om de drempel voor zowel promotoren als toekomstige geschikte promovendi met een arbeidsbeperking te verlagen, heeft de VU projectbudget beschikbaar gesteld voor 10 promovendi met een arbeidsbeperking die in het doelgroepregister staan, waarmee het eerste jaar van het promotietraject wordt vergoed. Daarnaast is er extra begeleiding beschikbaar voor zowel de promovendus als diens promotoren. Er is specifiek gekozen voor promovendi die in het doelgroepregister staan, aangezien dat de groep is die over het algemeen het lastigst de eerste stap naar een wetenschappelijke carrière zal kunnen zetten.  

De extra begeleiding komt vanuit het Servicepunt Participatie en van de speciaal hiervoor aangestelde begeleider van promovendi met een arbeidsbeperking: Evelien Wolf. Evelien heeft zelf een arbeidsbeperking en zit in de laatste fase van haar promotietraject. Daarnaast heeft zij als stagedocent ruime ervaring met het begeleiden van studenten die hun klinische stage voor de master Klinische Neuropsychologie lopen, waarbij ook het bespreken van persoonlijke valkuilen veelvuldig aan de orde komt. Vanuit zowel haar professionele als persoonlijke ervaring zal zij toekomstige promovendi met een arbeidsbeperking ondersteunen bij het succesvol doorlopen van het promotietraject.  

Voorwaarden

Denk je eraan om de vacature voor jouw PhD project open te stellen voor een promovendus met een arbeidsbeperking en wil je in aanmerking komen voor de subsidie en extra begeleiding? Dan zijn dit de voorwaarden: 

In de vacaturetekst en het sollicitatieproces moet expliciet benoemd worden dat er uitzonderingen worden gemaakt voor promovendi met een doelgroepregistratie ten opzichte van reguliere promovendi op de volgende punten:  

  • Een promovendus met een doelgroepregistratie mag solliciteren voor min. 0.7fte, omdat een fulltime participatiebaan ongeveer 0.7 reguliere fte betreft. Er zijn mensen met een arbeidsbeperking die meer dan een fulltime participatiebaan kunnen werken, daarom is het mogelijk om meer dan 0.7 reguliere fte te werken. 
  • Een promovendus met een doelgroepregistratie mag bij geschiktheid voorrang krijgen op een reguliere promovendus vanwege de achterstandspositie. 
  • Er is een jaar extra financiering voor het promotietraject, deze financiering bestaat uit de salariskosten voor het eerste jaar, een benchfee en de kosten voor een extra begeleider. 
  • Er is een extra begeleider beschikbaar voor promovendi met een doelgroepregistratie en diens promotors. 
  • Maximaal 10 PhD projecten (minimaal 1 en maximaal 2 projecten per faculteit) komen in aanmerking voor deze subsidie en extra begeleiding 

Nog vragen? 

Neem contact op met Evelien Wolf (e.t.wolf@vu.nl). 

Verder willen we (co)promotoren natuurlijk stimuleren om ook via de reguliere weg promovendi met een arbeidsbeperking aan te nemen. Mocht je benieuwd zijn op welke manier je daarin ondersteund kan worden, neem contact op met Renée van Scheppingen van het Servicepunt Participatie van de VU (participatie.hrm@vu.nl). 

Op naar een meer inclusieve universiteit!