Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Stem op het beste tech-idee van 2023: RISE

28 september 2023
Met hun herbruikbare raket op biobrandstof is studententeam RISE, VU en UT opleiding werktuigbouwkunde, genomineerd voor het ‘Beste tech-idee van Nederland’. Het ultieme doel is om over drie jaar een raket klaar te hebben die met biobrandstof op de motor kan landen. Volgens het team heel hard nodig, omdat het aantal raketlanceringen binnen een paar jaar meer dan verdubbeld is en daarmee ook de koolstofdioxide-emissies.

Het studententeam RISE, kort voor Rocketry Innovations & Space Engineering, hebben een ambitieus plan dat vooral heel hard nodig is. Want, mede dankzij Elon Musk, Richard Branson en Jeff Bezos is de uitstoot van koolstofdioxide-emissie ook verdubbeld. Raketten stoten hun verontreinigende stoffen helemaal vanaf het aardoppervlak tot in de mesosfeer uit. En verontreiniging in die bovenste lagen blijft veel langer hangen dan die in lagere delen van de atmosfeer.

Verduurzamen rakettechnologieën

“Met ons team innoveren we in de verduurzaming van rakettechnologieën. We staan wereldwijd op een kantelpunt, de raketindustrie móet veranderen. Denk daarbij aan het recyclen van materialen en de brandstof die gebruikt wordt. Wij willen daar heel graag een rol in hebben. Daarom werken we aan een raket die werkt op biobrandstof en die we heel precies terug naar aarde kunnen sturen voor een zachte landing. Zo wordt het mogelijk om het gelanceerde voertuig opnieuw te gebruiken’’, aldus teammanager Nathan Jacques.

Stemmen kan tot 6 oktober.
Wil je meer lezen over het mooie plan? Lees dan meer op de website van KIJK.