Op de website van ARWU-ranking worden de scores en posities van de universiteiten weergegeven. De VU staat van de Nederlandse universiteiten op de achtste plek. De universiteiten van Utrecht, Groningen en Leiden staan in de top drie van de Nederlandse universiteiten.
Vier categorieën
De universiteiten worden op vier categorieën beoordeeld: kwaliteit van het onderwijs, kwaliteit van de faculteiten, wetenschappelijke prestaties en de gewogen prestaties van de voorgaande categorieën per capita. Deze vier categorieën worden verder uitgesplitst naar zes indicatoren: 1) aantal alumni die een Nobelprijs / Fieldsmedaille hebben gewonnen (kwaliteit van het onderwijs, 10%), 2) aantal wetenschappers verbonden aan de universiteit die een Nobelprijs / Fieldsmedaille hebben gewonnen en 3) het aantal veel geciteerde onderzoekers (bijv. de kwaliteit van de faculteit, beide indicatoren 20%, data door Clarivate Analytics), 4) het aantal publicaties in Nature of Science en 5) het aantal artikelen geïndexeerd in Science Citation Index - Expanded and Social Sciences Citation Index (bv. onderzoeksoutput, beide indicatoren 20%), en 6) per capita prestatie van een universiteit (10%).
Indicator voor wetenschappelijke impact
De Shanghai ARWU ranking is een indicator van de internationale positie van de VU ten aanzien van wetenschappelijke impact. De verschillende (internationale) rankings - zoals Leiden ranking, Times Higher Education World university- en Impact ranking, en QS ranking –rangschikken universiteiten binnen verschillende domeinen: wetenschappelijke impact, wetenschappelijke reputatie, maatschappelijke impact en in sommige gevallen welk beleid een universiteit voert ten aanzien van Sustainable Development Goals.
Ook de ARWU-ranking rangschikt universiteiten naar wetenschappelijke impact van het onderzoek. De recente ARWU-ranking laat de continuering van de sterke onderzoekskwaliteit van de VU zien. Deze ranking kenmerkt zich dus in één aspect van het academische spectrum, de wetenschappelijke impact via wetenschappelijke artikelen en citaties. Het past bij de VU om haar internationale positie in een bredere context te zien dan wetenschappelijke impact alleen.
Diversiteit en duurzaamheid
De Vrije Universiteit Amsterdam ziet het meest van haar ambities terug in de Impact ranking van Times Higher Education. Deze impact ranking bestaat sinds 2018, is maatschappelijk relevant en richt zich op de bijdrage die universiteiten leveren aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals (SDG’s). Het opvallende van het resultaat van de VU op deze THE Impact ranking is dat, naast een solide VU-score op research output en excellence, in deze impact ranking juist het kenmerkende VU-profiel naar voren komt ten aanzien van de maatschappelijke connectie van de universiteit en de ambities gerelateerd aan diversiteit en duurzaamheid. Zo is de VU de meest duurzame universiteit van Nederland.