Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Robotvriendje Hero helpt kinderen beter rekenen

Delen
23 juni 2023
“Wat leuk dat je van paarden houdt. Wist je dat ik een tijdje als stalhulp heb gewerkt? Ik verzorgde de paarden in 6 verschillende stallen en in elke stal stonden 12 paarden. Hoeveel paarden heb ik in totaal verzorgd?”. Dit is een fragment uit het gesprek tussen Marije (9) en Hero de rekenrobot. Marije en haar klasgenoten zijn een van de acht klassen die met Hero hebben gerekend in het onderzoek van VU-wetenschapper Artificial Intelligence Mike Ligthart. Het resultaat toont dat de rekenprestatie van kinderen verbetert door de hulp van de rekenrobot.

Persoonlijk
Volgens Ligthart scheppen de kinderen tijdens het rekenen een band met rekenrobot Hero. Zo ontdekt Hero dat Marije van paarden houdt en op zwemmen zit. En omgekeerd leert Marije dat Hero als stalhulp heeft gewerkt. Met deze info kan Hero over alle interesses van Marije wel een rekensom bedenken. Ook verzinnen ze een geheime handdruk waarmee ze elkaar elke rekensessie begroeten. Op deze manier maakt Hero het rekenen persoonlijk. Verder geeft de rekenrobot extra uitleg als Marije niet uit een som komt, door deze samen op te breken in tussenstapjes om zo dichterbij het antwoord te komen.

Verbeterde rekenprestaties
In totaal rekenen Marije en haar klasgenoten vier keer met de robot verspreid over twee schooljaren. De helft van de kinderen kreeg, net zoals Marije, hulp bij het opbreken van een som. De andere helft kreeg die hulp niet. In plaats daarvan zei de robot alleen of een som goed of fout was opgelost, zoals dat vaak gebruikelijk is bij rekenoefenapps. Ligthart: “Onze resultaten laten zien dat de rekenprestaties van kinderen omhooggaan als ze hulp krijgen van Hero”.

Bekijk hier de video met leerling Reda en rekenrobot Hero.

Duurzaam inzetten
Kinderen vonden de hulp prettig en Hero werd daardoor als socialer gezien. Daarnaast waardeerden kinderen het dat de robot nog wist wie ze waren, vooral na een lange tussenpose, en dat Hero de rekenverhaaltjes helemaal op hen afstemde. Ligthart geeft aan dat kinderen zoals bijvoorbeeld Marije zich gezien en gehoord voelden door Hero en een band met de robot opbouwden. Deze band draagt bij aan het langer interessant houden van het rekenen met een rekenrobot. Dit is essentieel om robots op een duurzame manier in het onderwijs te kunnen inzetten.

Leerkrachten en leerlingen ondersteunen
Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het SOROCOVA project. Het doel is om leerkrachten en leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs te ondersteunen in het bieden van rekenonderwijs. Meer specifiek bijvoorbeeld ondersteuning bij rekenproblemen ontstaan door een opgelopen achterstand tijdens de COVID-19 pandemie. Sociale robots zijn overigens niet nieuw in het onderwijs, maar een effectieve en motiverende rekenmodule bestond nog niet. Het SOROCOVA project is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Florente Basisscholen, Gemeente Diemen, Interactive Robotics en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het is gefinancierd door Regieorgaan SIA – NWO (SIA.COV.01.006)

Relevante publicaties:

  • Design Specifications for a Social Robot Math Tutor - lees meer.
  • Exploring requirements and opportunities for social robots in primary mathematics education - lees meer.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam