Het aantal cyberincidenten blijft hoog in onderwijs en onderzoek, waardoor intensievere samenwerking en risico gebaseerd werken essentieel zijn om de weerbaarheid te vergroten. Dit blijkt uit het Cyberdreigingsbeeld 2023.
Het dreigingsbeeld is de laatste jaren weinig veranderd. DDoS-aanvallen, phishing-mails en ransomware blijven de belangrijkste dreigingen. Instellingen worden beter in het detecteren van incidenten, maar moeten nog vaker contact opnemen met SURFcert, het CERT van SURF, om informatie te delen en andere instellingen te waarschuwen.
De professionaliteit van kwaadwillende ontwikkelt zich sneller dan de weerbaarheid van instellingen. Het bewustzijn van medewerkers is cruciaal voor cyberveiligheid.
Hier zijn 5 tips voor medewerkers om bij te dragen aan cyberveiligheid:
- Wees waakzaam voor verdachte e-mails, links en bijlagen. Klik niet zomaar op onbekende of verdachte bronnen en meld verdachte activiteiten aan de IT-afdeling.
- Gebruik Multi-Factor Authenticatie (MFA) en sterke en unieke wachtwoorden voor al je accounts. Vermijd hergebruik van wachtwoorden en maak gebruik van een wachtwoordmanager.
- Houd je software en apparaten up-to-date met de nieuwste beveiligingspatches. Installeer ook op je persoonlijke apparaten regelmatig updates en laat automatische updates aanstaan.
- We werken steeds meer in de Cloud en gelukkig worden hier automatisch back-ups gemaakt. Voor bestanden die niet in de cloud staan (bijvoorbeeld foto's en gegevens op je privé apparaat) is het nog steeds verstandig om deze op een manier te voorzien van een back-up.
- Wees voorzichtig met persoonlijke informatie op sociale media en beperk de toegang tot je profielen. Pas privacy-instellingen aan en deel geen gevoelige informatie met onbekenden.
Samen maken we de VU veilig.