Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

PPE-team creatiefste beleidsvoorstel in wereldwijde Cyber Strategy Challenge

11 mei 2023
Het PPE-team is bekroond met 'creatiefste beleidsvoorstel' in wereldwijde Cyber 9/12 Strategy Challenge

Op het John Stuart Mill College zijn er talloze manieren om je opleiding verder te verrijken, of het nu gaat om deelname aan het honoursprogramma, het volgen van extracurriculaire cursussen of het bijwonen van een van de regelmatig gehouden gastcolleges. Het PPE-programma rust studenten echter ook uit met de middelen om met succes hun eigen buitenschoolse educatieve avonturen te ondernemen. En dat is precies wat een groep van vier tweedejaars PPE-studenten onlangs heeft gedaan. 

Eerder dit jaar deden PPE-studenten David Alders, Laura Büttner, Tara Kobetič en Javier Ripa mee aan de Cyber 9/12 Strategy Challenge, een wedstrijd voor cyberbeleid en -strategie, ontwikkeld door het Geneva Center for Security Policy en de Atlantic Council. Universitaire studenten uit de hele wereld deden beleidsaanbevelingen om een fictieve cyberramp op te lossen. In deze wedstrijd nam het team, met de toepasselijke naam Cyber Punks, het op tegen studenten van bachelor-, master- en zelfs PhD-opleidingen op het gebied van cyberveiligheid. Zonder cyberexpert te zijn en zonder cursussen over cyberveiligheid te hebben gevolgd, slaagde het team erin om uit honderden kandidaten geselecteerd te worden voor de eindronde van achtentwintig teams. De Cyber Punks kregen voor hun werk de prijs voor het meest creatieve beleidsvoorstel. Hoe hebben ze dit voor elkaar gekregen? 

Bij PPE wordt elke derde periode een van de zogenaamde PiP-cursussen gegeven. Deze PPE in Practice cursussen zijn in wezen verkorte masterclasses in de kunst van het beleidsadvies. Tijdens PiP kiest een groep van vier PPE-studenten een beleidsprobleem, dat vervolgens gedurende drie weken grondig wordt geanalyseerd. De groepen worden vervolgens uitgenodigd om een presentatie te geven en een beleidsnota in te leveren gericht aan hun fictieve klant (zoals een overheidsinstantie). Met drie PiP's op zak waren de studenten goed uitgerust voor de Cyber 9/12 Challenge, waarbij ze ook een presentatie moesten geven voor een gevarieerde jury van internationaal erkende deskundigen op het gebied van internationale veiligheid en een beleidsnota moesten schrijven. 

Maar dat is nog niet alles. Naast beleidsadviesvaardigheden voorzag het JSM College de Cyber Punks ook van waardevolle contacten, in dit geval PhD Fellow en Junior Lecturer Maria-Alexandra (Alex) Martin, die de groep intensieve ondersteuning en begeleiding bood tijdens de challenge. Alex, die zelf al kennis had over cybersecurity en connecties heeft met mensen die werkzaam zijn in het internationale veiligheidsveld, besteedde haar eigen vrije tijd aan het opstellen van een studieschema voor het team om snel kennis op te doen over cybersecurity en aanverwante onderwerpen. Tijdens de voorbereidingsperiode sprak ze ook om de dag met de studenten om ervoor te zorgen dat het proces vlot verliep. Aan het begin van de 'Challenge'' zei ze tegen het team: "Ik ben erg enthousiast om met jullie hieraan te werken, maar ik wil dat jullie weten dat het moeilijk wordt, maar wel leuk, en ik wil jullie volledige inzet voor de komende 3 weken." 

Volledige inzet is wat de Cyber Punks gaven, met als resultaat dat zij een beleidsnota indienden over het fictieve probleem van de 'Challenge'' en drie beleidsvoorstellen om het op te lossen. Hun uiteindelijke aanbeveling was hun derde beleidsvoorstel: een initiatief van de particuliere sector waarbij de EU-landen een gezamenlijk risicofonds oprichten om de Europese cyberbeveiligingssector te versterken om toekomstige rampen te voorkomen. Het initiatief slaagt erin alle vier de beleidsdoelstellingen van het team te verwezenlijken, waaronder schadebeperking, betere publiek-private relaties, een veerkrachtige en toekomstbestendige CNI (kritieke netwerkinfrastructuur) en zelfs milieuoverwegingen. Naast het bieden van een oplossing voor het probleem van de uitdaging, verbindt het voorstel van het team ook netjes de 'P, P en E aspecten' van PPE met elkaar, aangezien de uiteraard economische en politieke dimensies van een joint venture fonds ook veel normatieve (filosofische) overwegingen bevat. Dit was ook de reden dat de Cyber Punks de prijs voor 'meest creatieve beleid' kregen, aangezien andere teams met verschillende onderwijsachtergronden veel meer gerichte invalshoeken gebruikten in plaats van de interdisciplinaire blik die de tweedejaars van PPE meebrachten. 

De prijs voor het 'Creatiefste beleidsvoorstel' was een zeer indrukwekkende prestatie van de Cyber Punks. In de woorden van Alex: "Een groot applaus voor het team dat in zo'n korte tijd en natuurlijk zonder cyberexperts te zijn of gevorderde cursussen over cyberveiligheid te hebben gevolgd een dergelijke prestatie heeft geleverd. Ik denk dat dit veel zegt over ons studentencohort en de kwaliteit van het PPE-programma."