Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Politicologiestudent strijdt voor Yezidi bescherming

10 januari 2023
Wahhab Hassoo studeert de master Politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam om zo een stem te geven aan de door IS vermoorde en gedeporteerde Irakese Yezidi's. Zelf ontvluchtte hij op 17-jarige leeftijd deze humanitaire crisis, die als genocide wordt aangeduid. Met zijn stichting NLhelptYezidi’s probeert hij nu Nederlandse steun te krijgen voor de Yezidi bevolking, maar ook vluchtelingen binnen Nederland te helpen.

In Irak werkte de vader van Wahhab als tolk voor het Amerikaanse leger. In 2008 vertrok het Amerikaanse leger uit Irak en werd zijn vader een doelwit van de Islamitische Staat (IS). Wahhab en zijn familie moesten onderduiken en vluchtten vervolgens naar Nederland vanwege hun Yezidische identiteit. Yezidi’s zijn een Koerdische groep die noch Christelijk noch Islamitisch zijn, maar juist een oud Mesopotamisch geloof aanhangen, legt Wahhab uit. Sinds de opmars van IS wordt deze groep samen met andere minderheidsgroepen massaal uitgemoord. Ook worden vrouwen en kinderen ontvoerd, verhandeld en verkracht door IS. Echter, wanneer zij deze terreur proberen te ontvluchten worden ze aan hun lot over gelaten door de Islamitische wet in Irak. 

IS rukte ondertussen verder op in zijn geboorteland, waarnaar Wahhab de stichting NLhelptYezidi’s oprichtte. “In eerste instantie was ik klaar met de oorlog, ik was een vluchteling en ik wilde hier mijn leven opbouwen. Toen IS groter werd waren wij in shock.” Wahhab werd benaderd door de NPO, waarmee hij terugging naar Irak om een documentaire te maken waarin hij op zoek ging naar familieleden. “Na de uitzending in Nederland kreeg ik berichten van mensen uit het hele land die mij wilde helpen. Zo is de stichting NLhelptYezidi’s opgericht.” 

Stichting NLhelptYezidi’s vraagt aandacht voor de humanitaire crisis waarmee Yezidi’s en andere minderheden in Syrië en Irak mee te maken hebben. “Wij focussen op aspecten van asiel, integratie in Nederland, maar ook op erkenning van de genocide door nationale en internationale politieke instituten. De VN en de Europese Commissie hebben de genocide inmiddels erkend. Het Nederlandse parlement volgde vorig jaar met hun erkenning en Duitsland is van plan volgend jaar de genocide te erkennen” legt Wahhab uit.  

Wahhab is politicologie aan de VU gaan studeren om zich verder te kunnen inzetten voor Yezidi's en nationale en internationale politieke instituties te bereiken. “Ik wilde eigenlijk piloot worden, daarom heb ik ook vliegtuig techniek gestudeerd en de introductie van de KLM-Flight Academy gevolgd. Toen de genocide door IS plaatsvond, heb ik dat achter me gelaten en ben ik van een technisch profiel naar politicologie gegaan om te begrijpen wat er aan de hand was en waarom mijn mensen hier slachtoffer van werden. Met deze studie en mijn stichting wil ik een platform creëren waarmee ik Yezidi’s help en een stem geef aan mensen die vergeten lijken te zijn.” 

Naast NLhelptYezidi’s probeert Wahhab ook via andere initiatieven meer bewustwording voor deze humanitaire crisis te creëren. Zo is hij een 5 mei ambassadeur om Nederlanders en nieuwkomers nader tot elkaar te brengen. “We proberen het idee te doorbreken dat we naar Nederland komen als gelukszoekers, maar laten zien dat we gevlucht zijn voor oorlog. Dit doen we bijvoorbeeld door verhalen te delen tijdens gastcolleges op scholen en universiteiten.” 

Een ander onderdeel van Wahhab’s inzet is het voor de rechter slepen van sociale media platformen, voor het mogelijk maken van mensenrechtenschending. “IS leden gebruiken Facebook, Telegram, WhatsApp en andere sociale media voor rekruteren, haatdragend taalgebruik en online slavenhandel. Mijn nicht was bijvoorbeeld verhandeld via WhatsApp. Dat mag niet volgens internationaal en nationaal recht. Dit vormt ook een bedreiging voor nationale veiligheid aangezien onder andere Nederlanders hier ook worden geworven voor de IS jihad. Wij hebben hierover een rapport uitgebracht en daar zijn we met allerlei partijen over in gesprek.” 

Met zijn studie en zijn stichting wil hij uiteindelijk scheidingslijnen tussen vluchtelingen en niet-vluchtelingen doorbreken en overbruggen. “Je haalt een kind uit de oorlog, maar je haalt een oorlog nooit uit een kind. Ik ben nog niet hersteld van mijn trauma, maar ik denk dat ik met mijn verhaal en activisme mensen kan laten zien dat haat alleen maar tot ellende leidt. Ik wil begrip creëren van twee kanten; bij zowel Nederlanders en niet Nederlanders om te laten zien hoe haat van iedereen een slachtoffer maakt. Deze ambitie heeft mij geholpen te overleven en zo kan ik ook andere mensen helpen.” 

Voor meer informatie over NLhelptYezidi's en Wahhab's NPO-documentaire, klik hier.

Zie hier Wahhab's "Geef Vrijheid een Gezicht" 5 mei fragment.

Voor meer informatie over de erkenning van de IS genocide door het Europese parlement, klik hier.

Voor meer informatie over de erkenning van de IS genocide door de Verenigde Naties, klik hier.