Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Peter Kraus ontvangt Vidi- en NWO Open Competitie financiering

29 juni 2023
VU-natuurkundige en ARCNL-groepsleider Peter Kraus heeft de Vidi-beurs ontvangen voor zijn ARCNL-onderzoek HIMALAYA, wat zich focust op superresolutie voor ‘’dansende elektronen’. Met de financiering kan Kraus het onderzoek bij ARCNL uitvoeren. Ook heeft de onderzoeker financiering ontvangen van de NWO Open Competitie voor een project genaamd ‘Ultrafast X-ray access to strongly correlated designer materials’ (UltraX).

HIMALAYA project
De collectieve dans van elektronen veroorzaakt normaliter afwezige exotische eigenschappen in materialen. Denk bij dergelijke eigenschappen aan faseovergangen van isolatoren naar metalen die geactiveerd worden door warmte, druk of licht. Het begrijpen en technologisch benutten van deze eigenschappen is ingewikkeld, omdat ze plaatsvinden op femtoseconde (biljardste van een seconde) tijdschalen en nanometer lengteschalen. Kraus ‘beklimt’ in het onderzoek HIMALAYA naar nieuwe niveaus van superresolutiemicroscopie. Dat wil zeggen microscopie met nanometerresolutie, boven wat gebruikelijke microscopen kunnen waarnemen. Met deze nieuwe techniek kan de onderzoeker de gecorreleerde dans van elektronen in tijd en ruimte waarnemen om te ontrafelen wat deze exotische materiaaltransformaties drijft. Lees hier meer over het onderzoek.

UltraX project
Het UltraX project wordt gezamenlijk met Gertjan Koster van Universiteit Twente uitgevoerd. De onderzoekers willen met het UltraX project een beter begrip krijgen van sterk gecorreleerde materialen. Dit zijn materialen waarvan theoretisch wordt voorspeld dat ze zich gedragen als geleiders, maar die vervolgens in experimenten isolatoren blijken te zijn. Op dit moment is er nog weinig bekend over de eigenschappen van deze materialen. Lees hier meer over het onderzoek.