Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Pas op voor oplichting via je telefoon

26 juli 2023
Veel jongeren met een internationale achtergrond worden digitaal opgelicht

Let op voor telefoonzwendel!

De politie heeft ons op de hoogte gesteld van een oplichtingspraktijk die voornamelijk gericht is op jongeren met een internationale achtergrond. Slachtoffers worden telefonisch benaderd door iemand die zich voordoet als een "overheidsfunctionaris". Ze worden misleid door te vertellen dat ze op een internationale arrestatiebevellijst staan of dat ze een aanzienlijke boete moeten betalen. De oplichter beschikt vaak over veel persoonlijke informatie, zoals het sofinummer (BSN), waardoor de oplichting geloofwaardig lijkt. De zogenaamde "medewerker" biedt hulp om de slachtoffers van deze lijst te verwijderen en vraagt daarvoor om software te installeren, zoals TeamViewer of Anydesk. Met behulp van deze software kan de oplichter in de bankgegevens kijken en ongemerkt geld overmaken naar een andere rekening.

Het is belangrijk om te weten dat dit een oplichting is. Geen enkele overheidsinstantie zal ooit telefonisch contact met je opnemen om dergelijke kwesties te bespreken.

Wat moet je in deze situatie doen?

  • Hang onmiddellijk op, zelfs bij twijfel. Verstrek geen persoonlijke gegevens of installeer geen software op aanvraag van de beller.
  • Als de oplichter een telefoonnummer geeft, of als je twijfelt of dit een echt nummer is, zoek dan zelf altijd zelf het juiste nummer op van de instantie waarvan de "medewerker" beweert te zijn en wacht tot je iemand aan de lijn krijgt bij wie je het gesprek kunt verifiëren.
  • Informeer jouw familie, vrienden en kennissen over deze oplichtingspraktijk en waarschuw hen voor mogelijke telefoonzwendel.

Indien je slachtoffer bent geworden van deze oplichting, neem dan onmiddellijk actie:

  • Bel direct jouw bank om eventuele verdachte activiteiten op jouw rekening te melden.
  • Doe aangifte bij de politie of bezoek de website van de politie voor meer informatie en om een afspraak te maken.
  • Als de oplichters erin geslaagd zijn om geld van jouw bankrekening te stelen, doe dan altijd onmiddellijk aangifte bij de politie.

Tips:

  1. Wees altijd voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie, vooral via telefoon of internet. Officiële instanties zullen nooit onverwachts om dergelijke gegevens vragen.
  2. Controleer altijd de identiteit van de persoon of instantie die contact met je opneemt voordat je gevoelige informatie verstrekt.
  3. Als je twijfelt over de legitimiteit van een oproep, neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende instantie via een betrouwbare contactmethode.
  4. Verspreid bewustwording over oplichtingspraktijken en waarschuw anderen om hen te beschermen tegen mogelijke zwendels