Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

NWO kent Vidi-financiering toe aan Toon Haer

29 juni 2023
Milieuwetenschapper Toon Haer, heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vidi-financiering toegekend gekregen voor zijn onderzoek ‘Richting een eerlijke verdeling van klimaat risico’s aan de kust’.

Maatregelen om natuurrampen langs de kust te voorkomen richten zich vaak op de bescherming van economisch hoogwaardige gebieden. Daarbij worden de behoeftes van kwetsbare groepen niet voldoende meegenomen. Dit leidt tot ongelijkheid in klimaat risico’s. Milieuwetenschapper Toon Haer wil met behulp van de Vidi-financiering onderzoeken hoe verschillende maatregelen deze ongelijkheid positief en negatief beïnvloeden. Daarnaast gaat hij onderzoeken hoe verschillende adaptatie beslissingen door overheden en huishuidens nu en in de toekomst kunnen leiden tot verminderde ongelijkheid.

Agent-based models
Haer ontwikkelt modellen, zogenoemde agent-based models, die met behulp van van een computer simulatie een beter inzicht bieden in hoe onder andere overheden en huishoudens adaptie-maatregelen nemen tegen klimaatrisico’s zoals overstromingen, droogte en windstormen. Ook biedt het model inzicht in hoe adaptiebeslissingen van overheden die van huishoudens beïnvloeden en andersom. ‘’Met deze modellen kan ik ook laten zien hoe een verandering in de mate van het risico weer invloed heeft op de keuzes voor de adaptiemaatregelen én hoe verschillende karakteristieken van overheden en huishoudens tot verschillende keuzes leidt,’’ aldus Haer.

Empirisch onderzoek
Haer combineert dit werk met empirisch onderzoek, waarbij hij met bijvoorbeeld vragenlijsten kennis wil verwerven over de beweegredenen van mensen met verschillende achtergrond, cultuur en socio-economische status om bepaalde adaptatiemaatregelen wel of niet te nemen. De uitkomsten van dit empirisch onderzoek versterkt daarmee de werking van de modellen, en andersom kunnen de uitkomsten van de modellen het empirische onderzoek ondersteunen.

Gevarieerde bijdrage
Naast zijn rol als assistent professor aan het Instituut voor Milieuvraagstukken, heeft Haer ook bijgedragen aan meerdere onderzoeksprojecten. Zoals ‘COASTMOVE’, een project over adaptie en migratie onder invloed van de zeespiegelstijging. Of ’Strong roots, strong women’, waarbij de focus ligt op nature-based adaptatie en het versterken van de positie van de vrouw ten opzichte van overstromingsrisico’s. Ook is hij aangesloten bij RED&BLUE, waar de VU kijkt naar de impact van windstormen en hagel in Nederland.

Vidi
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. De NWO heeft 97 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend.