Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Master Personalized Medicine leidt op tot 'bruggenbouwers''

24 januari 2023
Er is een grote behoefte aan een nieuw soort zorgprofessional die werkt op het snijvlak van zorg, onderzoek en technologie; een bruggenbouwer die zowel de taal van de arts, die van de technoloog en van de wetenschappelijk onderzoeker begrijpt. De nieuwe onderzoeksmaster Personalized Medicine van de Faculteit der Geneeskunde VU gaat deze professional opleiden, onder meer in samenwerking met collega’s van de Universiteit Twente en ingebed in Amsterdam UMC in samenwerking met partners uit diverse onderzoeksinstituten. ’Met deze kennis hoop ik straks de kwaliteit van leven van de patiënt te kunnen verbeteren,’ aldus eerstejaars student Winnie Stutterheim.

De opleiding is interessant voor studenten met een (bio)medische, life sciences of gerelateerde achtergrond. Zij worden opgeleid tot wetenschappelijk onderzoekers op het gebied van klinisch en translationeel wetenschappelijk onderzoek rondom het ontwikkelen en verbeteren van Personalized Medicine; het geven van de juiste behandeling aan de juiste patiënt, in de meest optimale dosis, op het geschiktste moment. Miriam van Strien, opleidingsdirecteur van de master Personalized Medicine “In onze opleiding leren studenten om te denken vanuit de patiënt en welke verschillen er zijn tussen patiënten, hoe stel je de diagnose, welke behandeling is er nodig, hoe ontwikkel je therapie op maat gebaseerd op de individuele kenmerken van iedere patiënt en hoe kun je hier goed wetenschappelijk onderzoek naar doen.”   

Een aantal voorbeelden van Personalized Medicine

Het personaliseren van een behandeling kan op diverse manieren. De studenten zien daarom ook diverse aspecten hiervan in de opleiding. Door bijvoorbeeld het 3D printen van protheses kunnen deze op maat gemaakt worden voor de betreffende patiënt. Medische beeldvorming kan een waardevolle bijdrage leveren aan Personalized Medicine. Als medicijnen zichtbaar gemaakt worden op scans kan men zien of de behandeling van bijvoorbeeld tumoren op de juiste plek komt en of deze voldoende aanslaat. Op basis van deze informatie kan de behandeling zoals de dosis, de plaats van behandelen of het type medicijn, beter aangepast worden op de patiënt. Een ander voorbeeld is het geautomatiseerd verkrijgen van kwantitatieve data uit een medische scan (radiomics). Dit draagt bij aan stellen van een preciezere diagnose en prognoses. De genetica speelt ook een belangrijke rol. Door het doen van wetenschappelijk onderzoek leren we steeds meer over onderliggende genetische defecten bij verschillende ziektebeelden zoals bijvoorbeeld metabole ziekten bij kinderen en bij verschillende tumorsoorten. Door hier rekening mee te houden kan een therapie voorgeschreven worden die de meeste kans maakt.

Co-creatie en bruggenbouwers 

Twintig studenten zijn in september gestart met het nieuwe masterprogramma die volledig in het Engels wordt aangeboden. Vanaf september 2023 wordt het programma verder uitgebreid.  Studenten beginnen gezamenlijk met een aantal essentiële kennisblokken en kunnen zich vervolgens verder verdiepen in één van de drie specialisaties die ziekte-overstijgend zijn ingericht en zich richten op het gebied van medische beeldvorming, medische technologie en farmaceutische innovatie. Twee grote stages vormen ook een belangrijk onderdeel van de masteropleiding. Co-creatie is daarbij het sleutelwoord. De stages kunnen in het (academisch) ziekenhuis zijn, bij bedrijven in de biotechnologie en farmaceuten.

Diverse partners vanuit Amsterdam UMC en daarbuiten

Het onderwijs wordt verzorgd door professionals vanuit het werkveld zoals artsen, medisch technologen, biomedisch wetenschappers en partners vanuit bedrijven (bijv. biotech en farmaceutische bedrijven). Zo verbindt de opleiding expertise uit verschillende afdelingen en onderzoeksinstituten. Vanaf februari start de eerste groep studenten met hun wetenschappelijke stage bij onder andere het Imaging Center van Amsterdam UMC, de afdeling vaatchirurgie en het Emma Center for Personalized Medicine. Daarnaast starten er ook studenten met een stage bij een bedrijf zoals bijvoorbeeld bij het biofarmaceutische bedrijf Sanofi.  

Steeds meer teamwork 

De rol en positie van techniek binnen de zorg wordt steeds groter en belangrijker. En daar wil de opleiding graag haar steentje aan bijdragen. Christa Boer, vice decaan Onderwijs Faculteit Geneeskunde VU/Amsterdam UMC: "We zijn er heel lang vanuit gegaan dat hij of zij alles moet kunnen. Maar dat is niet realistisch. De technische innovaties zijn veel te groot en te omvangrijk om allemaal bij te kunnen houden. Daar heb je een nieuw soort zorgprofessional voor nodig. De zorg vraagt sowieso om steeds meer teamwork van artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers. De nieuwe zorgprofessional vormt een uitstekende aanvulling voor deze teams."  

11 maart 2023 is het Master’s Event van de VU

Bekijk het filmpje