Naar verluidt had Lieke een enorme jetlag toen ze in 2022 met haar onderzoeksstage bij de Organische Chemie onderzoeksgroep van Eelco Ruijter begon. Wanneer ze daar aan terugdenkt schiet ze in de lach en legt uit: “Ik kwam net terug van een studiereis van VSCVU naar Boston. Door de jetlag was ik supermoe. Maar op mijn eerste stagedag werd ik meteen al in het diepe gegooid. Ik mocht meteen naar het lab om te starten met mijn onderzoek. En dat vond ik best wel pittig ja. De eerste week was dan ook behoorlijk intens. Je ontmoet natuurlijk heel veel nieuwe mensen en je doet veel nieuwe indrukken op. Maar ik vond mijn stage wel meteen ontzettend leuk.”
Dat ze voor haar stage bij de groep van Eelco terecht zou komen was voor Lieke nadat ze een vak bij hem had gevolgd al snel een uitgemaakte zaak. Ze vertelt dat ze onder de indruk was van Eelco’s manier van college geven. “Ik vond het vak die hij gaf erg interessant en ik vind hem een leuke professor. Ik vroeg aan Eelco of ik bij hem stage mocht lopen. En dat kon gelukkig. Zo vertelde hij over de verschillende projecten waar zij op dat moment aan werkten. Het waren stuk voor stuk projecten waar ik feeling mee had. Maar ik liet het aan Eelco over om een project uit te kiezen die hij bij mij vond passen.”
Onderzoek naar symptoombestrijding van Alzheimer
Het project dat Lieke kreeg toegewezen op het gebied van Natural product synthesis, - dat is op een chemische manier een natuurlijke product proberen te verkrijgen - bleek een schot in de roos. “Het product waar ik aan werkte heet zephycarinatine en zephygranditine-alkaloïden. Dat is een stofje die aanwezig is in een Japanse bloem. Van dat stofje maakten ze vroeger in Japan medicijnen waarvan ze vermoedden dat het de symptomen van Alzheimer verminderde. Maar voor één milligram van dat stofje heb je honderd kilogram gedroogde bloemen nodig. Mijn bachelor eindverslag ging in het kort dus over het synthetiseren van een interessante lead voor symptoombestrijding van Alzheimer. Deze compound die dus afkomstig is uit de Zephyrenhtes carinata plant vertoonde eigenschappen van acetylcholine-esterase (AChE)-remmers. Acetylcholine-esterase (AChE)-remmers hebben veelbelovende resultaten opgeleverd voor het verminderen van de symptomen van de ziekte van Alzheimer. De zephyrenthes carinata-plant bevat zephycarinatine en zephygranditine-alkaloïden die deze AChE-remmende eigenschappen hebben aangetoond. Aangezien de directe isolatie van deze alkaloïden uit de plant inefficiënt is, heb ik mij gericht op het vinden van nieuwe en efficiëntere synthetische routes naar deze natuurlijke samengestelde alkaloïden, met behulp van multicomponent-chemie en dearomatieve palladiumcatalyse. Ik vond het een inspirerend project dat ook nog eens heel goed bij mij paste.”
Na het afronden van haar scriptie ontving Lieke een e-mail van Eelco met de mededeling dat hij haar heeft voorgedragen voor de Karlijn Keijzer Scriptieprijs en dat ze is genomineerd! Voor Lieke is dat best een speciaal moment. “Ik was bij de uitreiking van de winnaars van de Karlijn Keijzer Scriptieprijs van vorig jaar. Dat ik een jaar later zelf genomineerd zou worden had ik totaal niet zien aankomen,” verklaart ze glimlachend. “Ik was dan ook blij verrast! Dat ik met mijn scriptie zo ver ben gekomen dat ik ben genomineerd voor de Karlijn Keijzer Scriptieprijs vind ik een hele eer." Over winnares Karen Swart zegt ze; “Karen is een terechte winnaar!”
De juryleden over Lieke en Karen
"Ook dit jaar was het maken van de keuze van de winnaar erg moeilijk. Met winnares Karen Swart en runner-up Lieke Mizee (winnares van de FAR-posterwedstrijd in juni 2022) waren er twee uitstekende kandidaten genomineerd. Karen en Lieke wisten met hun afstudeeronderzoek en - scriptie en op basis van de voordracht van hun begeleiders voor de Scriptieprijs veel indruk op de jury te maken."
Uitreiking Karlijn Keijzer scriptieprijs
Op donderdag 29 juni a.s. vond om 16.30 uur de uitreiking van de Karlijn Keijzer Scriptieprijs plaats in het auditorium van het O|2-gebouw.