Boeken zijn belangrijk voor gemeenschappen. Het is geen verrassing dat veel grote gemeenschappen oorspronkelijk begonnen zijn als boekenclubs. En wat kan een sterker signaal zijn voor de gemeenschap op de campus dan het bestaan van een eigen bibliotheek? Met deze gedachte ging het WO&MEN@VU netwerk, dat streeft naar gendergelijkheid binnen de VU, aan de slag met het verzamelen van de belangrijkste boeken over het onderwerp gendergelijkheid. Een essentieel onderdeel hiervan was zoeken naar mogelijkheden om de collectie boeken toegankelijk en zichtbaar aanwezig te maken op de campus.
Samen met de Universiteitsbibliotheek (UB), en specifiek het project Omboeken, werd een thematische bibliotheek over Sustainable Development Goals (SDG's) gelanceerd. SDG 5 focust op gendergelijkheid, dus deze thematische bibliotheek sloot perfect aan bij de wens van WO&MEN@VU om een plek voor hun boeken te hebben op de campus.
De voorbereiding van een thematische bibliotheek vergt werk van veel mensen. Naast de door het WO&MEN-netwerk aangeschafte boeken werd de boekenkast gevuld met boeken uit de bibliotheekdepots. Om tot een representatieve boekencollectie te komen, zocht elke vakspecialist van de UB naar passende boeken binnen zijn domein. Zo koos de specialist in medische literatuur boeken over gendergelijkheid binnen medische bronnen; dezelfde selectie vond plaats in andere vakgebieden, waarbij ook boeken werden geselecteerd uit de filosofische, sociale en geesteswetenschappen. Conservator Willemien van Dijk zocht daarnaast ook naar relevante werken in oude manuscripten. Zij attendeerde ons op de boeken van Anna-Maria van Schurman, de eerste vrouwelijke student in Europa in de collectie van de VU-bibliotheek. In de 17e eeuw daagde van Schurman de onderwijsinstelling van haar tijd uit om vrouwen te laten studeren. Het besef dat gendergelijkheid al lang geleden onderwerp van discussie was, blijkt uit de talloze geschreven teksten uit deze tijd.
Het WO&MEN@VU netwerk organiseerde samen met de UB een lezing door Pieta van Beek over van Schurman om de lancering van de bibliotheek te vieren. Op 14 februari knipte Renée-Andrée Koornstra, directeur HRM, een lint door dat was bevestigd aan de boekenkast. Dit mooie gebaar markeerde de lancering van de Gender Equality Library, een lang gekoesterde wens van het WO&MEN@VU netwerk.
Benieuwd naar de themabibliotheek? Je vindt 'm op de eerste verdieping van de Universiteitsbibliotheek in het Hoofdgebouw.