Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Je kunt zelf sleutelen aan je baan om werkgeluk te vinden!

20 april 2023
Hoogleraar Future of Work Maria Tims van de Vrije Universiteit Amsterdam bespreekt in haar oratie hoe zij kijkt naar het huidige werkdesign (het creëren van werkomgevingen die productief, bevredigend en motiverend zijn voor werknemers) en de toekomst van ons werk: “Er valt nog veel te verbeteren als het gaat om mentale gezondheid. In plaats dat we deze verbeteringen bij de werknemers zoeken, is het belangrijk om te kijken naar de baan zelf.”

Misschien ken je het wel: met lood in de schoenen naar kantoor of op zondag al buikpijn krijgen met het idee dat de nieuwe werkweek voor de deur staat. Als je het plezier in je werk verloren bent, dan denken veel mensen aan het zoeken van een nieuwe baan. Een andere oplossing is job crafting: zelf sleutelen aan de inhoud van je functie zodat deze beter aansluit bij je interesses, behoeftes en vaardigheden, met als doel om je werkgeluk weer terug te vinden en pro actiever te zijn.

Unieke behoeften en wensen van werknemers

Tims onderzoekt de ontwikkeling van de proactiviteit van werknemers en job crafting, en brengt hierbij de kenmerken van ‘goede’ en ‘slechte’ banen in kaart. Zij benadrukt dat autonomie vaak wordt gezien als een belangrijke eigenschap van een ‘goede’ baan, omdat werknemers dan de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen. “Als je deze autonomie wegneemt, kan het stressvol worden en verandert de baan in een ‘slechte’ baan”, aldus Tims. Wel geeft zij aan dat dit niet voor iedereen geldt, omdat elke persoon unieke behoeften en wensen heeft.

Tims bestudeert niet alleen de interactie tussen het individu en het werk, maar onderzoekt ook het sociale plaatje daaromheen: “Wat vinden je collega's eigenlijk van jouw proactiviteit op het werk en hoe reageren ze daarop?” Je kunt op verschillende manieren je functie herinrichten: “Ontdek nieuwe projecten die je motiveren en waarbij je nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen en interessante mensen kunt ontmoeten. Aan de andere kant kun je ook kijken of er taken zijn die je energie kosten en deze schrappen, zodat je je werk beter kunt inrichten. Misschien heb je te maken met strakke deadlines, collega's die je voortdurend onderbreken en je uit je concentratie halen, enzovoort. Thuiswerken kan helpen om je meer ruimte te geven voor gefocust werk. Maar vergeet niet dat sociaal contact onmisbaar is en dat de meeste mensen hun collega's willen blijven zien”, zegt Tims.