Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ioana Vrabiescu onderzoekt emotionele dimensie van grenscontrole met NWO-beurs

9 oktober 2023
Wat zou de uitbreiding van het Schengengebied in 2024 betekenen voor het dagelijkse werk van grensbewakers? Wat zijn de effecten op de werkvloer en hoe uiten grenswachters hun tevredenheid of teleurstelling? Voor dit onderzoek ontving organisatie-etnograaf Ioana Vrabiescu een toekenning uit het Open Competitie SGW-XS programma van de NWO. Dit project, waar Vrabiescu de hoofdonderzoeker van is, leidt tot nieuwe manieren om emoties in organisaties te conceptualiseren en te bespreken, specifiek als het gaat om grenzen en migratie.

Vanaf 2024 treden Roemenië en Bulgarije mogelijk toe tot het Schengengebied. Voor velen, waaronder recente vluchtelingen uit Oekraïne, zal het makkelijker worden om zich door de EU te verplaatsen. Vrabiescu's project onderzoekt hoe de praktijk aan de EU-Schengengrenzen verandert en wat voor spanningen deze veranderingen opleveren voor de dagelijkse werkzaamheden van grensbewakers.

Vrabiescu zal samen met haar onderzoeksteam veldwerk verrichten op de luchthaven Boekarest Otopeni in Roemenië en op de luchthaven Schiphol in Nederland. Het onderzoeksteam zal zich specifiek richten op het verkeer binnen de EU van Roemenië naar Nederland, bijvoorbeeld van Oekraïners. Ze zullen het dagelijkse werk van de grenswachten op de twee luchthavens observeren en kijken hoe zij nieuwe regels toepassen of bureaucratische veranderingen interpreteren.

Wat gebeurt er als gevoelens een rol spelen in situaties waar ethiek en organisatiestructuren elkaar overlappen? Een grens is de beste plek om dat te documenteren, analyseren en uit te leggen. Het onderzoek richt zich op emoties die mogelijk persoonlijke en professionele ethische standpunten onthullen. De daaruit ontstane sfeer aan de grens is een waardevolle manier om deel te nemen aan debatten over de morele keuzes van mensen die aan grenzen werken.

Vrabiescu kijkt ernaar uit om met deze beurs haar onderzoek voort te zetten. "Ik hoop dat dit slechts een pilot is voor mijn toekomstige onderzoek. Ik wil verschillende literatuurbronnen met elkaar verbinden en mijn concept van ethische emoties verder ontwikkelen en uitleggen." Bovendien benadrukt ze het belang voor junior academici om onderzoek te kunnen doen en hun onderzoek te koppelen aan het onderwijs: "Het is essentieel om veldwerkonderzoek te doen en die kennis te analyseren, interpreteren en naar de klas te brengen."

Met de NWO Open competitie - SGW wil het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen aan onderzoekers de kans geven onderzoek te verrichten naar een onderwerp van eigen keuze, zónder thematische randvoorwaarden.