Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hoogleraar Fieke van der Lecq wordt de regeringscommissaris transitie pensioenen

30 november 2023
Met ingang van 1 januari 2024 begint hoogleraar Fieke van der Lecq als regeringscommissaris transitie pensioenen. De hoogleraar Pensioenmarkten zal onafhankelijk advies uitbrengen aan de minister over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

Er verandert veel in het nieuwe pensioenstelsel en de regeringscommissaris ziet er op toe dat de overgang soepel verloopt. Als regeringscommissaris brengt Fieke van der Lecq gedurende de pensioentransitie onafhankelijk advies uit aan de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen over de voortgang van de transitie. Ze signaleert eventuele knelpunten en doet aanbevelingen om deze knelpunten weg te nemen.

Carola Schouten, demissionair Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, licht toe: “Ik ben blij dat Fieke van der Lecq haar veelzijdige ervaring in het pensioenveld wil inzetten voor deze nieuwe functie. Ik heb er vertrouwen in dat ze de signalen over de uitvoeringspraktijk op waarde schat, een onafhankelijk oordeel vormt en partijen verbindt. Ik ben ervan overtuigd dat zij, samen met alle partijen, bijdraagt aan het succesvol realiseren van deze pensioentransitie.”

De adviezen van de regeringscommissaris gaan niet over de inhoud van de overeengekomen transitieplannen, invaarbesluiten, implementatieplannen en communicatieplannen. Wel draagt de regeringscommissaris eraan bij dat de verschillende partijen, zoals de werkgevers, werknemers en pensioenfondsen, de transitie goed kunnen doorlopen.

Fieke van der Lecq: "De ketenpartijen in de pensioensector, van stelselpartijen tot pensioenuitvoeringsorganisaties, kunnen tegen knelpunten aanlopen, waarbij ik kan faciliteren dat deze door de sector marktbreed worden opgelost."

Daarnaast stimuleert ze dat goede voorbeelden worden uitgewisseld tussen partijen zodat die breder gedeeld kunnen worden in de sector, bijvoorbeeld via Werkenaanonspensioen.nl. Waar nodig bevordert ze het goede gesprek tussen de verschillende organisaties. De minister weegt deze adviezen, zodat zij tijdig kan bijsturen indien dat nodig is.

© Foto door Joke Schut