Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Gastcollege door President Klaas Knot (DNB)

16 mei 2023
President Klaas Knot, de President van de Nederlandsche Bank (DNB), gaf op 8 mei een gastcollege aan het John Stuart Mill College.

Het John Stuart Mill College organiseert regelmatig gastcolleges om studenten de kans te geven verder te gaan dan het reguliere curriculum en in contact te komen met invloedrijke beleidsmakers. Vorige week bezocht Klaas Knot, de President van de Nederlandsche Bank (DNB), het college om een gastcollege te geven in het eerstejaars PPE-college Foundations of Macroeconomics. 

President Knot begon het college met een uitgebreid overzicht van belangrijke macro-economische concepten. 

Vervolgens besprak hij hoe de Nederlandse en Europese Centrale Banken de inflatie met behulp van renteaanpassingen rond de twee procent willen houden. Aan de hand van zijn lange periode als DNB-president, die belangrijke periodes omvat zoals de pre-COVID-, COVID- en post-COVID-tijdperken, alsmede het Oekraïne-conflict, belichtte president Knot de factoren die de inflatie beïnvloeden. 

Daarna kregen de studenten ruimschoots de gelegenheid om deel te nemen aan een levendige discussie, waarbij een breed scala aan vragen werd gesteld. De behandelde onderwerpen varieerden van de macro-economische overwegingen van Rusland tijdens de invasie van Oekraïne, de rol van bedrijfswinsten bij het in stand houden van inflatiepercentages, tot de praktische toepassing van de lessen uit de Grote Depressie.