Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Fleur Deken ontvangt Veni onderzoeksbeurs

3 augustus 2023
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Fleur Deken een Veni onderzoeksbeurs toegekend. Deken, vanaf 1 september hoogleraar Strategie, Technologie en Innovatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, gaat onderzoeken hoe organisaties beter kunnen samenwerken voor missiegedreven innovatie.

Om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken zet de Nederlandse overheid in op missiegedreven innovatiebeleid, waarbij kennisinstellingen, overheden, bedrijven en burgerorganisaties samenwerken aan missies. Een innovatiestrategie die nog relatief nieuw is.

Welke samenwerkingsroutines en capabilities werken goed bij het ontwikkelen van missiegedreven innovaties? En hoe vertalen mensen hun ervaringen met dit soort samenwerkingen in nieuwe organisatieprocessen? Deze vragen zullen centraal staan in het Veni-project van Deken. “Wat mijn onderzoek uniek maakt is dat ik zowel naar de technologische als organisatorische kant van het ontwikkelproces van technologische innovatie kijk. Door mijn interdisciplinaire achtergrond in industrieel ontwerpen en psychologie ben ik in staat beide kanten te beschouwen in mijn onderzoek”, aldus Deken.

“Ik ben enorm dankbaar voor de kans die deze Veni-financiering mij geeft om mij de komende vier jaar in te zetten om onze wetenschappelijke theorieën over organisatieroutines en capabilities te vernieuwen, zodat we beter in staat zijn deze nieuwe samenwerkingsvormen te begrijpen. In het onderzoek dat ik ga doen, maak ik gebruik van een nieuwe methode voor Open Science op basis van casestudiedata, die ik de afgelopen jaren met onder andere mijn collega Hans Berends heb ontwikkeld.”

Over de Veni onderzoeksbeurs

De Veni onderzoeksbeurs, onderdeel van het NWO-talent programma, wordt toegekend aan jonge, getalenteerde onderzoekers met een excellent onderzoeksvoorstel. De beurs met een maximumbedrag van 280.000 biedt onderzoekers de mogelijkheid om gedurende 3-4 jaar hun ideeën verder te ontwikkelen en stimuleert nieuwsgierigheid gedreven en innovatief onderzoek.