Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Fermentatieproject krijgt groen licht voor NWO-programma Perspectief

Delen
13 december 2023
De supermarktschappen liggen er vol mee, maar plantaardige alternatieven voor bijvoorbeeld zuivel en vlees zijn nog niet altijd even lekker. Het onderzoek van fermentatie-wetenschapper Herwig Bachmann moet daar verandering in brengen: de NWO geeft zijn project groen licht in een nieuwe ronde van het Perspectief-programma voor technologische innovatie.

Het onderzoeksproject kwam mede tot stand door een driedaagse hackathon, georganiseerd door Bachmanns onderzoeksinsituut AIMMS, waarbij twaalf jonge wetenschappers gezamenlijk het beste onderzoeksplan ontwikkelden. Bachmann reageert verheugd op de toekenning. “Dit stelt ons in staat om betere fermentatieprocessen te ontwerpen. Dat zal resulteren in smaakvollere en duurzamere plantaardige producten in de supermarkt.”

Het onderzoek is een van de in totaal zeven projecten die de NWO deze ronde goedkeurt. Hij en zijn team krijgen een budget, inclusief cofinanciering, van 5,3 miljoen euro, gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

FERMI
Het project, genaamd ‘FERMI’, wil de voorspelbaarheid van fermentatieprocessen verbeteren en zo de optimale productiemethode vinden. Doel: het produceren van plantaardige alternatieven voor zuivel en vlees die lekkerder smaken, een betere textuur hebben en een hogere voedingswaarde. En dat is hard nodig, stellen Bachmann en zijn team. Ruim een kwart van de wereldwijde broeikasgasuitstoot komt van de voedselproductieketen. “Als we de dierlijke eiwitten in ons dieet vervangen door plantaardige alternatieven gaat deze uitstoot drastisch omlaag”, staat in de projectbeschrijving. “Daarnaast zijn plantaardige diëten gezonder.”

Ieder jaar kunnen onderzoekers een aanvraag indienen voor het Perspectief-programma van de NWO. Daarin werken wetenschappers, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen aan technologische innovaties met maatschappelijke impact. Dit jaar stelt het ministerie van EZK in totaal bijna 24 miljoen euro beschikbaar voor het Perspectief-programma. Kijk op de website van de NWO voor een overzicht van alle toegekende onderzoeksprojecten.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam