Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Extreem diepe diamanten geven uniek inkijkje in de groei van supercontinenten

Delen
19 oktober 2023
Diamanten diep onder het aardoppervlak vertellen ons meer over ‘supercontinent Gondwana’, tussen de 650 en 450 miljoen jaar geleden. De diamanten zorgden voor een stabiele basis, waardoor de gigantische landmassa in feite ‘van onderaf’ groeide. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek waaraan VU-wetenschappers Gareth Davies en Janne Koornneef meewerkten. “Deze ontdekking geeft ons meer inzicht in hoe continenten groeien”, aldus Davies.

Continenten bewegen over het aardoppervlak en vormen op specifieke momenten zogenoemde ‘supercontinenten’. Honderden miljoenen jaren later scheuren ze uiteen, waarna ze soms duizenden kilometers afleggen voordat ze opnieuw in een andere vorm samenkomen. Dit proces staat bekend als de ‘supercontinentcyclus’.

Tektonische platen bewegen vooral doordat oceanische platen tot wel duizend kilometer onder het aardoppervlak duiken. Het onder de loep nemen van deze processen is ingewikkeld, omdat de oceanische korst verloren’ gaat in de aardmantel. Bovendien kun je door het bestuderen van de continentale korst weinig zeggen over de diepe werking van de aarde. Oude diamanten bieden uitkomst, omdat ze informatie geven over de diepe plaattektonische motor van de aarde en hoe dit samenhangt met de supercontinentcyclus.

De onderzoekers, onder leiding van VU-alumna Suzette Timmerman van de Universiteit van Bern, bestudeerden de evolutie van het Gondwana-supercontinent van onderaf. Ze analyseerden diamanten gevormd op diepten tot 700 kilometer onder het aardoppervlak, om te begrijpen hoe materiaal aan de basis van het supercontinent werd toegevoegd. Hierbij ontdekten ze een eerder onbekend geologisch proces: de grootschalige accumulatie van basale lithosfeer uit ondergedoken platen, zo staat in het in Nature gepubliceerde onderzoek.

Continent van onderaf opgebouwd
In laboratoria aan de VU Amsterdam, de universiteiten van Padua, Bristol en Alberta, en het Carnegie Instituut voor Wetenschap, werden kleine deeltjes van silicaat- en sulfidemineralen in de diamanten onderzocht. Daarbij werden geavanceerde technieken ingezet om hele kleine hoeveelheden materiaal onder de loep te nemen.

De diamanten blijken afkomstig te zijn van diep onder Gondwana, toen het supercontinent de Zuidpool bedekte. Ze ontstonden uit een oceanische plaat die diep de aarde in werd geduwd en vervolgens werd verhit. Hierna werd het gesteente, samen met de diamanten, naar de onderkant van Godwana getransporteerd. Daardoor groeide het supercontinent alsof het van onderaf werd opgebouwd.

Beter begrip van groei continenten
Deze onderzoeksresultaten geven een beter begrip van hoe continenten groeien, zegt Gareth Davies, en het helpt ons bij het vormgeven van een duurzame toekomst. "Door beter te begrijpen wat er diep in de aarde gebeurt, kunnen we effectiever zoeken naar zeldzame aardmetalen, vaak gevormd in oude delen van de aarde. En deze zeldzame aardmetalen zijn noodzakelijk voor de energietransitie, voor de productie van windturbines bijvoorbeeld."

Wat gebeurde er met Gondwana? Ongeveer 120 miljoen jaar geleden begon het supercontinent uiteen te vallen, wat leidde tot oceanen als de Atlantische Oceaan. En ongeveer 90 miljoen jaar geleden bereikten de diamanten het aardoppervlak via vulkaanuitbarstingen. Deze vulkanen bevinden zich nu in Brazilië en West-Afrika, twee cruciale componenten van het voormalige Gondwana.

Het VU-team, Janne Koornneef en Gareth Davies, blijft diamanten uit heel Zuid-Afrika bestuderen om beter te begrijpen hoe de “groei van onderaf” in zijn werk gaat. Dat moet leiden tot meer inzicht in hoe grootschalige geologische processen onze continenten vormen.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam