Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ERC Consolidator Grant voor Wouter Botzen

Delen
31 januari 2023
VU-milieueconoom Wouter Botzen ontvangt van de Europese Onderzoeksraad (ERC) een Consolidator Grant van twee miljoen euro. Met deze beurs kan hij onderzoeken hoe publiek-private verzekeringspartnerschappen huishoudens en bedrijven kunnen helpen zich aan te passen aan meervoudige risico’s van klimaatverandering. In totaal hebben drie wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam een Consolidator Grant toegekend gekregen.

In totaal hebben drie wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam een Consolidator Grant toegekend gekregen.

Natuurrampen veroorzaken wereldwijd jaarlijks honderden miljarden dollars schade en hebben grote maatschappelijke gevolgen. Naar verwachting zal het risico op natuurrampen verder toenemen doordat klimaatverandering zorgt voor extremere weersomstandigheden. Door de stijging van de zeespiegel nemen bijvoorbeeld kustoverstromingen toe. “We willen verzekeringsregelingen voor EU-landen ontwerpen waarin financiële dekking voor polishouders wordt gecombineerd met uitgebreide strategieën voor het stimuleren van risicovermindering”, aldus Botzen, hoogleraar economie van klimaatverandering en natuurrampen en directeur van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) aan de VU.

Botzen zal in het project genaamd “INSUREADAPT” onderzoeken hoe verschillende extreme weersomstandigheden schade voor huishoudens en bedrijven kunnen veroorzaken. “We gaan agent-gebaseerde modellen ontwikkelen die deze gecorreleerde natuurramprisico's beoordelen onder verschillende scenario's van klimaatverandering, terwijl ze rekening houden met risicobeperkende maatregelen. Voorbeelden daarvan zijn beslissingen van huishoudens en bedrijven om gebouwen bestendig te maken tegen de gevolgen van extreem weer, en overheidsinvesteringen in bescherming tegen overstromingen.”

De ontwikkelde modellen zullen ook evalueren hoe verschillende bestaande verzekeringssystemen tegen natuurrampen het hoofd kunnen bieden aan meervoudige risico’s van klimaatverandering. De modellen beoordelen de doeltreffendheid van hervormingen van verzekeringsmarkten om zowel de financiële bescherming van klanten als de prikkels voor risicobeperkende maatregelen te verbeteren. Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld informatie verstrekken over het risico dat hun polishouders lopen en over doeltreffende beschermingsmaatregelen. De toepassing daarvan kan worden gestimuleerd door financiële prikkels zoals premiekortingen. De effectiviteit van deze strategieën wordt empirisch geëvalueerd met behulp van gedragseconomische experimenten.

Consolidator Grant
De ERC gebruikt de Consolidator Grant om uitmuntende hoofdonderzoekers voor een periode van vijf jaar te ondersteunen in het carrièrestadium waarin zij mogelijk nog bezig zijn hun eigen onafhankelijke onderzoeksteam of programma op te zetten. In totaal hebben 321 onderzoekers ERC Consolidator Grants toegekend gekregen. Meer informatie is te vinden in het persbericht van ERC.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam