Ons restaurant heeft nu al een assortiment met 70% vegetarische dan wel vegan producten en 30% maaltijden met vlees(toevoegingen). Het is onze doelstelling dat we in een aantal stappen de VU bewegen naar een standaard vegetarisch aanbod. Op aanvraag kan nog wel vlees of vis worden geleverd. Specifieke wensen op basis van dieet of geloofsovertuiging zijn ook mogelijk.
Met deze stappen willen we meer gebruikers bewegen tot het maken van een planet-friendly voedselkeuze in onze restaurants, waarbij de gebruiker zelf het verschil kan en moet maken.
Hiervoor is een verandering nodig, want een deel van onze campus community is al zo ver, maar een groot deel ook nog niet. Voor sommigen gaat het niet snel genoeg, anderen zijn nog niet zover dat deze keuzevrijheid wordt ingeperkt. Het is belangrijk om onze campus community mee te nemen in onze keuzes, zodat we samen werken aan een duurzame oplossing voor eten en drinken. Er zijn nu al diverse initiatieven zoals Meatless Monday en Veganuary: de hele maand januari is er alleen vegetarisch aanbod in het restaurant in het Hoofdgebouw.
Een planet friendly keuze is een combinatie van meerdere factoren waarin we balans willen vinden: een lagere CO2-footprint, gezondheidsaspecten, lokale oplossingen, en ook factoren als biodiversiteit en schaarste. Wat we ook zien is dat de prijs vaak onderdeel is van de afweging welke producten worden gekocht.
De beweging naar planet friendly restaurants op de VU Campus zetten we in gang door de komende periode samen met Eurest een aantal dingen doen:
- Op basis van een analyse van de producten met de grootste CO2-uitstoot, laten we dat zien in de restaurants bij de producten (zichtbaar maken van de impact) en stapsgewijze zorgen we voor reductie van producten die niet binnen planet friendly passen.
- We gaan rouleren met één willekeurige dag per week 100% vegetarisch aanbod in restaurants. Daarbij werkt Eurest ook aan het verhogen van de kwaliteit van ons vegetarisch aanbod.
- We stellen duurzaamheidseisen voor vlees vast en sturen op een aanbod van 80% van biologische, lokale en seizoensgebonden producten.
- Voor de lunch-banqueting bieden we als standaard vegetarisch assortiment aan.
- Om afval te verminderen experimenteren we met buffetlunches waarbij je bijvoorbeeld zelf je broodje smeert in plaats van de lunchtasjes die nu gebruikt worden.