Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Een transitie naar een planet friendly restaurant en banqueting

Delen
23 januari 2023
De VU heeft duurzaamheid nadrukkelijk opgenomen als onderdeel van haar strategie. Met de Sustainable Development Goals als ijkpunten maken we ook de VU Campus steeds duurzamer. Dat doen we ook voor eten en drinken.

Ons restaurant heeft nu al een assortiment met 70% vegetarische dan wel vegan producten en 30% maaltijden met vlees(toevoegingen). Het is onze doelstelling dat we in een aantal stappen de VU bewegen naar een standaard vegetarisch aanbod. Op aanvraag kan nog wel vlees of vis worden geleverd. Specifieke wensen op basis van dieet of geloofsovertuiging zijn ook mogelijk.

Met deze stappen willen we meer gebruikers bewegen tot het maken van een planet-friendly voedselkeuze in onze restaurants, waarbij de gebruiker zelf het verschil kan en moet maken.

Hiervoor is een verandering nodig, want een deel van onze campus community is al zo ver, maar een groot deel ook nog niet. Voor sommigen gaat het niet snel genoeg, anderen zijn nog niet zover dat deze keuzevrijheid wordt ingeperkt. Het is belangrijk om onze campus community mee te nemen in onze keuzes, zodat we samen werken aan een duurzame oplossing voor eten en drinken. Er zijn nu al diverse initiatieven zoals Meatless Monday en Veganuary: de hele maand januari is er alleen vegetarisch aanbod in het restaurant in het Hoofdgebouw.

Een planet friendly keuze is een combinatie van meerdere factoren waarin we balans willen vinden: een lagere CO2-footprint, gezondheidsaspecten, lokale oplossingen, en ook factoren als biodiversiteit en schaarste. Wat we ook zien is dat de prijs vaak onderdeel is van de afweging welke producten worden gekocht.

De beweging naar planet friendly restaurants op de VU Campus zetten we in gang door de komende periode samen met Eurest een aantal dingen doen:

  • Op basis van een analyse van de producten met de grootste CO2-uitstoot, laten we dat zien in de restaurants bij de producten (zichtbaar maken van de impact) en stapsgewijze zorgen we voor reductie van producten die niet binnen planet friendly passen.
  • We gaan rouleren met één willekeurige dag per week 100% vegetarisch aanbod in restaurants. Daarbij werkt Eurest ook aan het verhogen van de kwaliteit van ons vegetarisch aanbod.
  • We stellen duurzaamheidseisen voor vlees vast en sturen op een aanbod van 80% van biologische, lokale en seizoensgebonden producten.
  • Voor de lunch-banqueting bieden we als standaard vegetarisch assortiment aan.
  • Om afval te verminderen experimenteren we met buffetlunches waarbij je bijvoorbeeld zelf je broodje smeert in plaats van de lunchtasjes die nu gebruikt worden.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam